Slika nije pronađena

Znaš ono kad totalno padneš u bed dok skrolaš po Instagramu jer vidiš sve one savršene parove koji poziraju u romantičnom okruženju, idu skupa u teretanu ili imaju iste majice, a ti svog dečka jedva nagovoriš na jedan selfie. Nisi jedina.

Iako misliš da se ti parovi s Instagrama nikad ne svađaju i da se vole najviše na svijetu jer ispod fotke uvijek stoji #couplegoals – to nije istina, vjeruj nam. Razumijemo te totalno, ali vrijeme je da razbijemo neke predrasude.


Dr. Stephanie Sarkis nedavno je za  Psychology Today izjavila da su parovi koji se svađaju sretniji. Kako je to moguće?


'Nikad nisam vidjela sretan par koji se ne slaže. Ako mu u ured dođe par koji kaže da se nikad nije posvađao, znam da nešto s njima ne valja. Ipak, postoji razlika između svađanja i raspravljanja. Možeš se raspravljati bez svađanja. Raspravljanje znači da raspravljate o suprotstavljenim stavovima bez da ti njemu kažeš da je glup ili se emocionalno ucjenjujete
', objasnila je.

Ovo su neke od njezinih teza:


1. Parovi koji se svađaju dulje će ostati skupa
– ako se svađaš ili raspravljaš znači da ćeš problem izbaciti iz sebe i da će tvoj dečko biti svjestan toga što te muči i obrnuto. Nije dobro držati za sebe.

2. Kroz raspravljanje razvijate komunikaciju

– najgore su one situacije 'Nije mi ništa'. Reci svom dečku što te muči, ali tek nakon što se smiriš i kad ćeš mu moći sve smireno bez vikanja objasniti.


3. Svađanje je ponekad znak zrelosti – ponekad je lakše prekinuti bez rasprave i maknuti se. Raspravljanje ponekad može biti znak zrelosti jer želiš raditi na vezi i riješiti problem, a ne samo otići.

4. Nedostatak rasprava može biti loš znak – bojiš li se da ćeš ga izgubiti ako nešto kažeš? Bojiš se reći svoje mišljenje? U vezi se ne bi trebala bojati ničega i trebala bi uvijek moći reći što misliš.


5. Svađaš li se pozitivno ili negativno?
- ako na kraju dana nađete rješenje onda je pozitivno. Ako se samo bez veze vrijeđate ili vrtite u krug to je definitivno negativno i nije dobro.


6. Nemoj prijeći granicu – ako shvatiš da gubiš živce bolje se makni i prespavaj da ne kažeš nešto što ne misliš.

7. Poštuj svog dečka – nitko te ne tjera da budeš s njim i svađaš se. Uvijek možeš prekinuti i otići, ali ako si izabrala biti s njim onda ga moraš poštivati. U svađama nemoj koristiti ružne riječi ili niske udarce. Svađe služe tome da se neki problem riješi, a ne da se vrijeđaš.


Foto: Shutterstock

I.I.


Pročitajte još:

Ženska ljubomora - ovo su razlozi zbog kojih su cure grozne jedna prema drugoj

Već si odustala od muškog roda? Nemoj! Postoji objašnjenje zašto su veze teške!

Rječnik za dečke - što cure zapravo misle kad nešto kažu

Svađa par parovi svađanje

Još vijesti