Slika nije pronađena
Za brbljanje na satu, prepisivanje ili ružno ponašanje učenici u našim školama najčešće su kažnjeni jedinicom iz zalaganja ili ih učitelji potjeraju sa satu i daju im neopravdani.

No, osnovna škola Robert W. Coleman u Baltimoreu odlučila je zaboraviti na ovakve klasične načine kažnjavanja učenika. Umjesto toga, neposlušni učenici u ovoj školi kažnjeni su meditacijom. Da, oni ne moraju ići na razgovor k ravnatelju niti se bojati neopravdanih sati, njihova je jedina kazna (ako ju uopće možemo i nazvati kaznom) boravak u takozvanoj sobi 'Mindful Moment Room.'

via GIPHY


U ovoj sobi učenici imaju priliku za opuštanje, razmišljanje i preusmjere svoje misli na nešto drugo, donosi Higher Perspective. U sobi se nalaze lampice, ukrasi i jastuci zbog čega ni po čemu ne podsjeća na klasičnu učionicu. 'Kažneni' učenici provode metode dubokog disanja i medtiranja kako bi se što uspješnije opustili.

Osim meditacije, učenicima ove škole pružena je prilika da razgovaraju o stvarima koje ih muče, mogu vježbati i jogu, kao i druge vježbe namijenjene opuštanju.

Uvođenjem meditacije u školu, rezultati učenika su se popravili, a u godinu dana nijedan učenik nije bio isključen s nastave ili dobio neopravdani sat.Ovaj jedinstveni projekt napravljen je u suradnji s neprofitnom udrugom pod nazivom Holistic Life Foundation koja djeci nudi brojne programe meditacije, joge, uzgoja zdrave hrane i boravka u prirodi. Osim učenika, meditacijom u školi oduševljeni su i roditelji.

Reci nam u anketi ispod što ti misliš o ovom projektu - je li meditacija umjesto kažnjavanja u školama super ideja ili totalni fail?Foto: Unsplash/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Dirljiva poruka profesorice postala viralna: 'Zašto naša djeca nikamo ne putuju?'

Srednjoškolci poručili ministrici kakvo obrazovanje žele – slažete li se s njima? ANKETA

Među najboljima smo u Europi – pogledaj koliko stranih jezika zna svaki hrvatski srednjoškolac

Škola obrazovanje meditacija