Slika nije pronađena

Ako ste prije nekog teškog testa ili usmenog odgovaranja učili cijelu noć, vjerojatno ste upoznati s tim frustrirajućim osjećajem magle u glavi dok se pokušavate sjetiti nekog detalja i nikako da dođete do njega. Vjerojatno ste trebali slijediti onaj prastari savjet i prespavati na tome.

Novo istraživanje otkriva da učenje prije spavanja poboljšava sposobnost učenika da se prisjeti informacija. Znanstvenici kažu da su odlučili proučiti utjecaj sna na memoriju jer, iako postoje brojna istraživanja vezano uz prednosti sna, stručnjaci na tom području još uvijek nisu znali hoće li spavanje ili ono kad ostanete budni neko dulje vrijeme (ponekad čak i cijelu noć) uzrokovati to da zaboravite informacije.

via GIPHY


Znanstvenici su u dvije grupe podijelili studente s Harvarda, one koji su imali naviku spavati najmanje šest sati i zamolili su ih da zapamte dva skupa parova riječi - jedan skup riječi bio je nekako povezan, kao što su 'škola' i 'ploča', a drugi je bio sastavljen od slučajnih i nepovezanih riječi. Jedna je grupa naučila te riječi u devet sati ujutro, a zatim nastavila sa svojim normalnim danom. Dok je druga grupa učila te riječi u 21 sat navečer, a nakon toga su išli spavati. Spavanje nije utjecalo na to jesu li se sudionici mogli sjetiti povezanih parova riječi, međutim, oni koji su otišli na spavanje odmah nakon učenja nevezanih parova riječi mogli su ih se brže i lakše sjetiti.

via GIPHY


Čak i bolje, znanstvenici su zaključili da, kad odete na spavanje nakon što ste nešto naučili, usporavate propadanje memorije - brzinu kojom zaboravljate stvari - nakon što se probudite. To nam govori da je spavanje ključni dio učenja nečeg novog i igra važnu ulogu u formiranju novih sjećanja. Znači, spavanje umjesto cjelonoćnog učenja čini se kao dobar izbor.

Foto: Giphy/Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Savjeti za bolje učenje – znanstvenici otkrili kada je pravo doba u danu za 'zagrijati stolicu'

Uzmi pauzu od učenja – metode za koje ti nitko nije rekao da pomažu pri rješavanju stresa

WOW Najbolje tehnike učenja - znanost dokazala kako brzo i lako (na)učiti

Škola dulje pamćenje Spavanje Riječi pamćenje učenje gradivo savjeti bolje pamćenje