Cameron Diaz u filmu

Našli ste se u neugodnoj situaciji. Ima taj jedan profesor ili profesorica u školi, za koje ste sigurni da vas mrze.

Stalno vas prozivaju pred drugima i ismijavaju vas ukoliko ne znate odgovor. Kad ih nešto pitate, ne žele vam odgovoriti ili općenito odgovaraju s omalovažavajućim tonom i stavom, a kod ispitivanja i ocjenjivanja, uvijek su stroži prema vama, nego prema kolegama.

Prije nego ste donijeli zaključak da vas profesor ili profesorica mrze bez razloga, razmislite o svojem ponašanju. Tuđa ponašanja mogu biti reakcija na vaše provokacije. Za početak, razmislite i odgovorite si iskreno na sljedeća pitanja.

1. Kasnite li na njihov sat i markirate li možda?

Ovakvim načinom ponašanja pokazujete da ne poštujete njihov predmet. Konstantnim markiranjem zadajete im glavobolje. Konstantna kašnjenja su isto iritantna, jer dok jednom započne nastava, vi samo ometate druge, dok se pokušavate smjestiti u učionicu.

2. Niste pozorni na satu?

Provjeravate li mobitel stalno, dopisujete se s drugima li čak ponekad i zaspite na njihovom satu? Sve su oni to primijetili i možda vas sad konstantno prozivaju. No to nije zato što vas mrze, nego zato što vam žele pomoći da ostanete koncentrirani. Možda žele potaknuti samo vaše potencijale, a vi to vidite kao maltretiranje.

Druženje prijatelja Postavite ova pravila sami sebi odmah na početku školske godine: Bit će manje stresa i više slobodnog vremena

3. Ometate li druge ljude u razredu?

Možda bi drugi ljudi u razredu baš slušali što im profesor objašnjava, ali vama je dosadno i onda ste nešto poput glavnog razrednog zabavljača. Niste pozorni i još ometate ljude oko sebe. Naravno da profesore smeta to što ih ne slušate. Kako bi vama bilo da prepričavate nešto u društvu i onda odjednom shvatite da vas nitko ne doživljava.

4. Varate li na testovima?

Jednostavno nije pošteno prema vašim kolegama, a na duge staze i sebi radite medvjeđu uslugu. Možda ćete prepisati za trojku, ali možda su to baš ključne stvari koje bi vam bile korisne u budućnosti i koje ste zbog ovakvog načina ponašanja propustili usvojiti. Jednom kad ste uhvaćeni u varanju, naravno da će vas se na sljedećem ispitu više kontrolirati. 

5. Ismijavate li profesora ili profesoricu?

Jeste li profesora ili profesoricu javno ismijali pred drugima? Jesu li šale bile neprimjerene? Jeste li im možda učinili nešto drugo nažao, poput npr. priređivanja kakve spačke? Ipak su oni stariji od vas i trebali biste poštivati njihov autoritet. Možda mislite da se iživljavaju na vama, ali jeste li se pitali jesu li možda oni bili žrtva vašeg ponašanja. Ako i sami želite poštovanje, onda ga morate pokazati i drugima.

 

Ukoliko ste sigurni da niste napravili baš ništa od ovoga s popisa, onda nema dvojbe da vašem profesoru ili profesorici niste dragi i da vas ne vole, ali da za to nemaju nekog utemeljenog razloga. Možda on ili ona imaju neke druge osobne probleme izvan škole, kroz koje prolaze, što ih čini mrzovoljnima i frustriranima, no vi tome niste krivi i niste dužni trpjeti nepravdu.

Što napraviti u takvoj situaciji, kad vas profesor ili profesorica hejtaju, a bez nekog razloga? Kako ne biste išli u školu s grčem u želucu, morate poraditi na rješavanju ove nezgodne situacije.

1. Pokušajte razgovarati direktno s profesorom ili profesoricom

Velike su šanse da će profesor ili profesorica poreći da imaju negativan stav prema vama, ali će postati svjesniji utjecaja svojeg ponašanja. Možda on ili ona uopće nisu bili svjesni da rade nešto što vas uzrujava. Nemojte biti agresivni, zatražite njihovo mišljenje i pitajte ih što ih smeta u vašem ponašanju, kako biste mogli na tome poraditi. No ako smatrate da bi direktan razgovor samo pogoršao stvar, nemojte poduzimati takav korak, jer imamo i drugo rješenje.

2. Potražite pomoć kod roditelja/razrednika ili školskog pedagoga

Ako smatrate da niste dovoljno dorasli da osobno rješavate probleme s profesorom, to je uredu. Možete se požaliti roditeljima koji će pokušati riješiti taj problem u školi, a možete tražiti i sami razgovor npr. kod razrednika ili školskog pedagoga. Neka vaše riječi budu potkrijepljene svjedocima, neka školski kolege budu ti koji će potvrditi istinitost vaših riječi ili možete čak tražiti i da se provjere neki vaši ispiti na kojima smatrate da ste bili nepravedno ocijenjeni. Ne kažemo da vam odrasli neće vjerovati, samo je ponekad dobro imati nešto ili nekoga tko će potkrijepiti istinitost vaših riječi. 

profesor me mrzi što napraviti kad te profesor mrzi kad te profesorica mrzi kad te profa hejta Škola problemi u školi u školu s grčem u želucu

Još vijesti