Slika nije pronađena
Ljeto uoči početka prve godine na faksu je najdulje ljeto, ali predlažemo ti da ga iskoristiš za pripremanje za novo poglavlje u svojem životu.

Uspoređivati srednju školu i faks je jednako kao uspoređivati kruške i jabuke – nemoguće. Iako je faks samo logičan nastavak školovanja, u stvarnosti se totalno razlikuje. Naročito ako odeš studirati u drugi grad, preseliš se u drugi stan ili postaneš stanarka studentskog doma. Svakodnevica sad i tad razlikovat će ti se kao nebo i zemlja, ali razlikovat će se i tvoje zadaće.

Zadaće koje dobivamo od profesora u srednjoj školi i one iz perioda faksa razlikuju se na sedam načina.

1. Upute koje ćeš dobiti od profesora za rješavanje zadaća bit će šturije – dobit ćeš samo okvirne upute i ponekad neće uopće biti obavezne, ali će ti biti u cilju da ih riješiš jer ćeš si olakšati polaganje ispita. Općenito ćeš više promišljati...2. Čitanje je više od pola posla – proučavat ćeš materiju dublje, ali manje ćeš pisati. Nitko te neće prisiljavati da sjediš za knjigom satima i pišeš bilješke – ipak, upravo to ćeš raditi samoinicijativno (da bi mogla položiti ispit).3. Zadaci koje dobiješ od profesora znatnije će utjecati na tvoju ocjenu
– seminarski radovi nosit će dobar dio ocjene, ali nećeš ih moći napisati pod velikim odmorom. Za neke radove trebat će ti dani ili mjeseci, a plagiranje se strogo sankcionira.

via GIPHY


4. Za rješavanje zadaća nećeš dobivati nagradne plusiće – sankcionirat će se neizvršavanje obaveza, ali neće se nagrađivati izvršavanje. Nema mrkve i batine, ostaje samo batina.

via GIPHY


5. Nitko neće pregledavati tvoje zadaće – nema više one situacije u kojoj otvaraš svoju bilježnicu i čekaš učiteljicu da pogleda i tvoju (i svačiju); nikoga neće biti briga, a tebi će biti u cilju da redovito izvršavaš obaveze kako se ne bi nagomilale.

via GIPHY


6. Rad u skupinama više neće ličiti na opušteno druženje – hoće ako se dogovoriš s frendicama za ponavljanje gradiva kod jedne u stanu, ali na faksu ćeš morati raditi s ljudima koji možda nisu tvoj 'prvi izbor'. Vezat će vas zajednički interes – uspjeh na faksu.

via GIPHY


7. Nema više dnevnih zadaća – jer će se smanjiti broj predmeta koje slušaš (u odnosu na srednju) i predavanja će nerijetko trajati duže, a samim time broj zadaća će se smanjiti. Sama ćeš morati rasporediti svoje vrijeme i organizirati 'rješavanje' obaveza.

via GIPHY


Foto: Pixabay/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

Neka najdulje ljeto bude savršeno - što sve moraš napraviti s bff prije fakulteta?

Horor zvan upisi na fakultet: 'Bitnije je izabrati zanimanje nego muža - s njim se lako razvedeš'

Stvari koje nismo radili u srednjoj, ali ih radimo na faksu

promjene obaveze zadaća faks srednja škola

Još vijesti