Slika nije pronađena

Kraj školske godine je blizu, a to je vrijeme kada se školarci pitaju kako da svaki ispit prođe dobro te kako izvući najbolju moguću ocjenu.

Iako se travanj i svibanj smatraju veselim mjesecima za srednjoškolce jer slijede brojne ekskurzije, maturalne zabave i slično, oni su iscrpljujući jer bi se tada trebalo najviše učiti.

Umjesto da uživamo u kavici na suncu, mi se brinemo oko škole i ispita koje nažalost ne možemo izbjeći. Nakon što smo naučili sve što smo imali, slijedi ispit znanja, a nekada se toliko cijeli `stresemo` da ne znamo gdje nam je glava.

Kako se ne biste previše živcirali, saznajte kako uspješno riješiti svaki ispit i skupiti dobre ocjene:

Tajna je u planiranju unaprijed

Ako ćeš ovaj savjet pročitati noć prije ispita neće ti puno vrijediti jer to već znači da nisi baš dobra u planiranju. No, ako ti je još ostalo vremena do nekog ispita, slušaj pažljivo: imaj plan kada se radi o rasporedu obaveza i učenja za vrijeme `sezone testova`. Sve što planiraš negdje zapiši, a premda zvuči jednostavno, to većina ljudi ne radi pa se zato ponekad totalno pogube. Ako isplaniraš učenje unaprijed nekoliko tjedana, vidjet ćeš da ćeš ostvariti bolje rezultate.


Učenje noć prije ne dolazi u obzir

Veliko je iskušenje pred tobom: učiti tjedan dana prije ili stisnuti zube i pokušati popamtiti sve u jednoj noći? Nažalost, zbog vlastite lijenosti i odgađanja često se pomamimo za drugom opcijom, ali isključivo učenje noć prije nije dobro. Dobar san je jednako važan kao i učenje jer ako smo umorni tijekom ispita to je isti efekt kao da nismo ništa ni učili. Zbog toga se preporučuje krenuti s učenjem tri dana prije s tim da se noć prije ispita treba dobro spavati i to čak osam sati.


Pojavi se ranije

Ovo je vrlo jednostavno: dođi desetak minuta ranije u učionicu gdje ćeš pisati ispit. Tako možeš izabrati mjesto koje ti najbolje odgovara, pobrinuti se za to da imaš sve što ti treba: olovku, kemijsku, šiljilo i drugo. Osim toga, dolazak ranije će ti pomoći da se opustiš jer ne želiš osjetiti stres stizanja u zadnji čas.Pročitaj cijeli test prije nego počneš s rješavanjem

Pregledaj cijeli ispit prije nego kreneš s pisanjem jer to je dobar način da vidiš koja je `materija` te na koja se pitanja ili dijelove gradiva profesor posebno koncentrirao. Dok to radiš u glavi možeš raditi `brain storming` da vidiš gdje stojiš s postavljenim pitanjima i znaš li odgovore. Isto tako, ako ga pročitaš prije pisanja, više ćeš se opustiti i smiriti.


Riješi prvo pitanja koja donose više bodova

Neka pitanja zahtijevaju više odgovora, druga su na zaokruživanje, treća na nadopunjavanje, a neka donose dosta više bodova nego druga. Uglavnom se radi o pitanjima koja traže duži odgovor ili neko esejsko promišljanje. Takva pitanja je najbolje riješiti prva jer se tako zagrijavamo i nabrijavamo na ona lakša.


Nemoj se uspaničiti oko jednog pitanja

U svakom ispitu postoje pitanja s kojima se prvi put susrećemo ili koja nam nisu baš najjasnija `na prvu`. Ako se susretneš s takvim pitanjem nemoj paničariti nego ga pročitaj nekoliko puta kako bi se uvjerila u to da ga zaista ne razumiješ. Nakon što završiš cijeli ispit bilo bi najbolje da se vratiš na takvo pitanje i pokušaš ga riješiti. Možda ti nije jasan koncept ili na što se to odnosi pa uvijek možeš pitati profesora da ti pojasni pitanje.Pojedi Tic Tac bombone

Jedno istraživanje je pokazalo da pepermint stimulira pamćenje i brze reakcije. Očito pola kutijice Tic Taca prije ispita nije naš spas u zadnji čas, ali ako profesor dopušta, ne bi bilo loše imati takav bombon u ustima.
učenje uspješno riješiti ispit petice ispit

Još vijesti