Slika nije pronađena
Najnovije britansko istraživanje otkriva da u svakoj šestoj obitelj roditelji pišu domaće zadaće umjesto djece. U većini slučajeva to im je golemo opterećenje, ali su vrlo ponosni kad “dobiju dobru ocjenu”, prenosi Glas Slavonije.

Svaki dvadeseti roditeljski par priznao je da je pisanje školskih zadaća uzrok svađa u kući najmanje tri puta mjesečno. Prepirke izbijaju uglavnom oko načina rješavanja zadataka, zbog toga što jedan roditelj ne pomaže dovoljno ili što se, naprotiv, previše miješa. 

Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 2.000 roditelja s djecom od 5 do 15 godina, pokazala je da je većina (67%) spremna pomoći djeci oko školskih obaveza, ali da najčešće to završi tako što roditelji sami riješe zadatke
Čak 70% ispitanika reklo je da im djeca rado prepuštaju pisanje zadaća, često ostavljajući ih same nad knjigom dok se ona bave nečim drugim.

“Postoji razlika između pomaganja i rješavanja cijelih zadataka. Pisanje domaćih zadaća umjesto djece nije dobra ideja”, izjavio je za londonski “Telegraph” predstavnik britanske Udruge direktora škola, koji smatra da djecu treba pustiti da sama pišu zadaću jer je to dio procesa učenja.

Njegovo je mišljenje da roditelji pišu zadaće kako bi svoju djecu pokazali u što boljem svjetlu, što je potvrdilo i samo istraživanje. Naime, 4 od 10 ispitanika rekla su da doživi pravo ushićenje kada njihovo dijete dobije odličnu ocjenu za domaću zadaću koju su mu pomogli riješiti, a trećina je navela da se sami roditelji natječu međusobno, kao i s drugim roditeljima, oko domaćih zadaća. 

Četvrtina ispitanika je, pak, izjavila da su domaći zadaci preteški, a njih 65% priznalo je da je bilo situacija kad nisu znali pomoći svojim mališanima. Istraživanje je pokazalo i da mnogi roditelji, baš kao i njihova djeca, osjećaju nelagodu zbog domaćih zadaća. Gotovo petina roditelja kazala je da se povremeno mučila nad zadacima, a trećina je rekla da se osjećala glupo jer ih nije znala riješiti.


L.B.
foto: sxc.hu

domaće zadaće roditelji Istraživanje