Slika nije pronađena

Do 13. godine djeteta, roditelji imaju apsolutnu kontrolu, znaju sve što rade njihova djeca i upravljaju njihovim životima, a oko 13. godine više ne mogu 'držati konce u rukama'. Pokazalo je to istraživanje provedeno online na 2000 roditelja tinejdžera, piše The Independent.


Nakon što djeca upišu više razrede osnovne škole, roditelji polako počinju brinuti što njihova djeca jedu, rade, s kim se druže, jesu li propušili ili se propili jer se karakter odnosa roditelj-dijete mijenja ulaskom u pubertet. Svađe postaju sve češće, ali neovisnost djece naglašenija.


Četrdesetak posto ispitanih roditelja redovito pronalazi omote nedozvoljene hrane u sobi ili ruksaku, a otprilike isti postotak ne zna s kim se njihovo dijete druži. Nemaju pojma puše li ili piju – raskorak između onoga što misle roditelji i što su izjavila djeca je ogroman. Tako npr. svaki peti tinejdžer tvrdi da je probao pušiti, a samo 16% roditelja misli da je cigarete isprobalo njihovo dijete.


via GIPHY


Najčešće se svađaju oko prehrane – čak 63% roditelja brine hrane li se njihova djeca zdravo i dobivaju li potrebne vitamine.

Istraživači su zaključili da je to sasvim opravdano jer, sudeći po rezultatima, tinejdžeri, od svih dobnih skupina, imaju najlošije prehrambene navike! Za to krive odmetnički stav koji tinejdžeri počinju imati ulaskom u pubertet, naglu neovisnost koju odjednom osjećaju i pojačan stres kojim su okruženi jer tada moraju odlučiti o svojoj sudbini. 

Sada ćemo se vratiti na početak – objasnit ćemo vam zašto bismo mi rado bili ponovno 'mamine maze'. Odgovor je jednostavan – tada 'nemaš ni brige ni pameti' i ako još uvijek možete tako živjeti, iskoristite trenutak. Već kada dođete na faks ćete shvatiti da vam nedostaje mamina kuhinja, a kasnije u životu i mama, kad je ne bude.


via GIPHY


Foto: Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Šutnja je zlato? Stvari koje baš nijedan tinejdžer neće priznati svojim starcima

Kako 'ne' pretvoriti u 'da'? Osam načina kako od roditelja dobiti sve što želiš

Obiteljski problemi u životu svakog tinejdžera - što kad starci i ti jednostavno niste na istoj valnoj duljini?

Prehrana mamina maza roditelji Kontrola Istraživanje

Još vijesti