Slika nije pronađena

Nakon što ovo pročitate, bit ćete svjesni koliko malo trebate učiniti kako biste baki ili dedi (a kasnije i roditeljima) pomogli i produžili im život.


via GIPHY


Znanost je, naime, dokazala da samo trebati biti dobri s njima! Istraživanje koje to potvrđuje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, piše Oprah Magazine. Oni su ispitali 1600 starih osoba (iznad 71) i ustanovili da je 23% onih koji su izjavili da se osjećaju usamljeno umrlo tijekom šest godina, koliko je trajala studija. Onih koji su rekli da imaju dobro društvo je, s druge strane, u istom periodu umrlo 14%.

Barbara Moscowitz, socijalna radnica zadužena za brigu za starije u bolnici u Massachusettsu, je rekla da 'potreba koju imamo cijeli život – za druženjem s ljudima koji nas poznaju, vole i uveseljavaju nikad ne nestaje'. Na temelju studije se da zaključiti da stariji imaju čak pojačanu potrebu za druženjem, a potvrđuje to i profesor Blieszner koji tvrdi da se to događa zbog činjenice da su stariji ujedno i iskusniji pa dobro znaju procijeniti što ih ispunjuje i što je vrijedno truda, a što ne.

Dakle, osim što oni vama defo trebaju za ispunjavanje vaših potreba, trebaju i oni vas za ispunjavanje svojih potreba i dug život. Osim toga, ovaj argument možete koristiti i kada starce nagovarate da vas puste da 'visite' kod bake i djeda. A svi znamo i da tamo uvijek mirišu kolači ili barem juha, a od njih je moguće i 'izmusti' dodatnu lovu kada se džeparcu nazire kraj... I slobodno im napomenite da im svojim društvom pomažete da žive dulje i nasmijte ih. Neka i oni nešto dobiju od vas.

via GIPHY


Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Smiješno, ali istinito – šest situacija u kojima je tvoja mama 'zvoncala', ali ipak imala pravo

Od 'mamine maze' do 'mamine najveće brige' – u ovoj dobi roditelji gube apsolutnu kontrolu nad nama

Podijelili ste s nama 'bisere' svojih baka i djedova – evo najboljih provala!

Obitelj Smrt Istraživanje roditelji Djed baka starci život savjeti

Još vijesti