Slika nije pronađena

Zahvaljujući učeničkom servisu, puno srednjoškolaca ljetne praznike provodi radeći. Naravno, većina ih se ipak izležava po kući, sunča na plaži ili jednostavno ide van skoro svaki dan u tjednu, ali tu i tamo se nađe netko extra odgovoran tko želi nešto zaraditi.

Od plaćanja maturalca i priprema za studentski život, pa do jednostavne želje za većim džeparcem, ljeto je idealno vrijeme za početi stvarati nove radne navike koje će ti svakako pomoći kasnije u životu.

via GIPHY


Doduše, kako bi počeli raditi, morate prvo naći posao. Svi koji su radili će vam reći kako je upravo to najteži dio kod svakog posla - naći ga.

Među hrpom poslova, morate uspjeti naći onaj koji vas zanima: bilo to konobarenje, animator, hostesiranje ili nešto skroz deseto, mora se potrefiti da to traže. Kada naiđete napokon na posao, svakako morate provjeriti je li satnica ok, ne želite cijelo ljeto provesti na poslu, a da na kraju nemate ni za sladoled, a onda slijedi najgori dio. Javljanje na oglas za posao, pisanje motivacijskog pisma i slanje životopisa. Prava noćna mora, osim ako znate što morate raditi.


Velike su šanse da ako vam je ovo prvi put da tražite posao da ipak ne znate što morate raditi, pa donosimo par savjeta kako zadiviti svakog poslodavca!

via GIPHY


1. Životopis

Na internetu možete pronaći na desetke primjera životopisa, ali ne morate toliko komplicirati. Bitno je da na početku napišete svoje osobne podatke (ime, prezime, mjesto stanovanja, kontakt telefon, mail adresu), nakon toga napišete nešto o svojem obrazovanju, s time da je pri vrhu škola koju trenutno pohađate. Sljedeće navedete svoje vještine (tipa jezici koje pričaš) i prijašnja radna mjesta, ako ste negdje već radili, ali i volontiranja, sudjelovanja u raznim konferencijama i slično. Na samom kraju napišete nešto o sebi što niste dosad spomenuli, a mislite da bi moglo biti bitno osobi koja bude čitala.

Napisati životopis nije nimalo lako jer mora biti kratak i precizan, a opet morate napisati što više pozitivnih stvari o sebi. Zato bi bilo dobro da ovisno o poslu za koji se prijavljujete, svaki put prilagodite životopis. Uvijek istaknite ono što mislite da bi moglo biti posebno zanimljivo za posao za koji se trenutno prijavljujete.

via GIPHY


2. Motivacijsko pismo

Najčešće u oglasu za posao piše treba li motivacijsko pismo ili ne, ali možete ga uvijek ubaciti, pa da tako pokažete koliko zaista želite taj posao. Za razliku od životopisa, koji je uvijek otprilike isti, motivacijsko pismo morate pisati svaki put ispočetka.

 

Bitno je da u motivacijskom pismu sebe predstavite u najboljem mogućem svjetlu i da kažete zašto baš vi želite taj posao i zašto ga baš vi trebate dobiti. Dok je životopis bio kratak i sažet, ovdje se možete raspisati. Samo pripazite da ne zvučite pretenciozno ili 'fejk', jer to sigurno neće proći. Budite iskreni (možete malo uljepšati priču o sebi) i obavezno pazite na to da sve bude gramatički i pravopisno točno!

via GIPHY


3. Intervju za razgovor

Ako ste dogurali do intervjua za razgovor, to već puno govori. Znači da ste dobro napisala životopis i motivacijsko pismo te da ste osoba koja im treba za posao. Sada je preostalo samo ih uvjeriti da ste ugodni za raditi sa, da ste odgovorni, pošteni, ali i da niste lagali u životopisu. Budite prirodni i opušteni i sve će biti i više nego u redu!

via GIPHY


Ako i dalje niste sigurni kako bi trebali izgledati životopis i motivacijsko pismo, možete se uvijek poslužiti obrascima i primjerima koje možete naći ovdje. Tu je sve još detaljnije objašnjeno, a postoje obrasci koje je dovoljno samo ispuniti i voilà, imate svoj životopis!

Razmišljate li i vi o ljetnom poslu? Jeste li već tražili neke poslove? Jeste li već radili?


Foto: Giphy/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

Tražiš ljetni posao? Ovo bi mogla biti savršena prilika za tebe!

Je li ovo posao iz snova? Traži se profesionalni mazitelj mačaka!

Biraj pametno i budi 'tražena roba u gradu' - pogledaj popis zanimanja s kojima je lako pronaći posao

Životopis posao ljetni Intervju za posao motivacijsko pismo