Slika nije pronađena
Ako želiš nešto naučiti, moraš sjesti i zagrijati stolicu – jedna je od najčešćih rečenica koje nam govore starci za vrijeme školske godine. U knjizi je znanje koje trebamo, no da i knjige ponekad mogu biti čudno (i krivo) napisane stvari dokazuje i primjer udžbenika iz povijesti za 7. razred osnovne škole.

Naime, ovih se dana pričalo o grešci (?), koja se potkrala u udžbeniku iz povijesti koji u lekciji o Hrvatskom saboru iz 1861. ima nekoliko fotki političkih stranaka koje nisu postojale u 19 stoljeću. U lekciji se mogu pronaći slike HDZ-a i SDP-a te ostalih današnjih političkih stranaka.Budući da je riječ o krivim informacijama, stručnjaci su komentirali da im nije mjesto u udžbenicima te se čude kako je do toga uopće došlo.

`Uopće ne mogu vjerovati da to tamo piše. Ako je zaista tako, a to mi je i dalje potpuno nevjerojatno, onda je to notorna glupost´, komentirao je povjesničar Neven Budak za 24 sata.

`Reći da su današnje stranke postojale u 19. stoljeću je kao da kažete da gradom šetaju dinosauri´, na cijelu je priču nadodao svoj komentar Gordan Ravančić, pomoćnik ravnateljice Hrvatskog instituta za povijest.

Imate li i vi taj udžbenik? Što mislite o povijesti općenito?

Foto: Anto Magzan/ Shutterstock

S.T.R./ 24 sata

Prvašice i maturantice ove stvari rade totalno drugačije - slažeš li se?

Rasturaš u školi, baviš se sportom, imaš hrpu izvannastavnih aktivnosti? Prijavi se za stipendiju!

Kad krene frka u školi – kako ostati koncentrirana?

Škola Učenik greška udžbenik povijest

Još vijesti