Slika nije pronađena
Drugu godinu zaredom grad Požega domaćin je Ljetne škole znanosti koja se održava u Hrvatskoj već 12. godinu. Trotjednu školu organizira Društvo za edukaciju van okvira, a provodi se uglavnom u prostorima Gimnazije u Požegi, koja svojim kabinetima, praktikumima, laboratorijem, zvjezdarnicom i drugim sadržajima u cijelosti zadovoljava zahtjeve Ljetne škole znanosti.

Polaznici su daroviti srednjoškolski učenici iz cijelog svijeta. Pokrovitelj škole, Grad Požega i financijski je potpomogao održavanje, ali i primio poznate i zanimljive znanstvenike svjetskog glasa. Jedan od njih je svakako Sir Timothy Hunt, iz Velike Britanije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu.

Ovo je jako lijepo mjesto, malo, koje ima sjajnu srednju školu, kakve nemamo ni u Engleskoj, na tako visokoj razini kvalitete. Impresioniran sam time. Vidim i veliku predanost ovog grada kada su u pitanju znanost i istraživanja, te edukacija mladih. Kada sam trebao ovamo krenuti, kupio sam u Londonu turistički vodič i nisam mogao u njemu naći mjesto Požega, rekao je Sir Timothy Hunt, pojašnjavajući da iako je nobelovac, nije znao na neka pitanja odgovoriti ni svojoj devetogodišnjoj kćeri kada ga je zapitala zašto gori svjetlo i kako struja teče u staklo.

Ostatak intervjua s ovim nobelovcem možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: sxc.hu

sir timothy hunt ljetna škola znanosti nobelovac požega Srednje škole

Još vijesti