Slika nije pronađena

Svakome od nas neki su profesori dragi i zanimljivi, a nečije sate bismo najradije preskočili. Za biranje predmeta morat ćete se strpjeti do faksa, a za sada nam preostaje stisnuti zubi i preživjeti 4 godine.

Ako s nekim profesorom nisi baš 'kliknula' i imaš osjećaj da si mu 'na piku' ili ti se jednostavno ne sviđa, pokušaj izbjeći dodatne trzavice nepromišljenim izjavama. Možda ti nije drag, al ipak je tvoj profesor stoga zaslužuje da ga poštuješ.

Ovo su stvari koje nikako ne trebaš reći svojoj profi – barem ako ne želiš da poludi:


*I ja bih mogla ovo predavati

Zaista? Svo njihovo obrazovanje i iskustvo ti bi mogla dostojno zamijeniti u samo 45 minuta? Nije se jednom dogodilo da je profa pristala na ovakav 'izazov' i sjela u zadnju klupu, a osoba koja je ovako nešto provalila se crvenjela pred pločom – plus ostatak razreda je dobio ekstra zadaće.


*Zašto je ovo tako važno?

Da, znamo da je sustav obrazovanja pun rupa, ali dok se značajne reforme ne dogode, morat ćeš vjerovati svojoj profi kada je važnost gradiva u pitanju.

via GIPHY



*Možete li vaš sat biti malo zanimljiviji?

Ovo je sjajan način da profa odustane od gledanja dokumentaraca i filmova pod satom ZAUVIJEK. Ako smatraš da sat može biti zanimljiviji, pokušaj to suptilno dati do znanja, ali nikako ovim riječima.


*Hoćete li nas pustiti ranije?

Zbilja? Je li se ikada dogodilo da profa odluči završiti sat ranije jer je to netko pitao? Ove stvari se događaju spontano i nepredviđeno stoga samo treba biti strpljiv.



*Zašto smo dobili toliko zadaće?

Budimo realni – koliko god zadaće dobili, uvijek je previše. Profesori nas zatrpavaju zadacima kako bismo lakše usvojili gradivo i zabriljirali na ispitu. Možda bismo zapravo trebali biti zahvalni!


*Morala sam učiti druge predmete pa nisam stigla vaš

Čak i ako je istina – prešuti! Nikome nije drago čuti da je predmet koji on predaje, barem u očima pojedinih učenika, manje važan od ostalih. Kužimo da ti je matematika prioritet, ali neke stvari je bolje ne izgovoriti.

via GIPHY


*Učimo li danas nešto važno?

Za profu je SVE važno stoga joj ovakvo pitanje eventualno može podići tlak, a to nikako ne želiš.


*Zaboravila sam pribor/olovku/bilježnicu

Nije problem ako se ovo dogodi jednom, ali ako se neprestano ponavlja, tvoja profa može steći dojam da nisi zainteresirana za njen predmet. Izbacivanje iz takta zagarantirano!


Foto: Giphy.com
I.N.

Pročitajte još:

Šala im je jača strana: profesori koji imaju smisla za humor

Učenici i profesori: o čemu ne treba razgovarati?

Pismo nastavnice: `Dragi učenici, ne očekujem da budete savršeni`

profesori učitelji

Još vijesti