Slika nije pronađena

Hrana je prefina. Umjesto uobičajenog sendviča možemo birati što hoćemo, a na stolu ima svega’, zadovoljno mljackaju učenici riječke OŠ Donja Vežica. Prije dvije godine ondje su uveli projekt zdrave prehrane.

Otkako je 2012. škola uvela sistem zdrave prehrane interes za gablec se znatno povećao. Od 381 školarca, njih 230 prima dnevnu školsku marendu, a čak njih 110 jede i zdravi školski ručak. Za djecu čiji su roditelji financijski ugroženi škola osigurava besplatnu marendu. Novi projekt koji škola uvodi u nastavu jest i program pod nazivom “Prehrana po mjeri učenika”. Uz pomoć školske liječnice škola će se posvetiti borbi protiv pretilosti u djece.

Nekim je roditeljima isprva gablec po cijeni od 10 ili 18 kuna dnevno bio preskup, ali su ubrzo uvidjeli prednosti ovakve prehrane pa su podržali projekt.

Svježe namirnice nabavljamo na dnevnoj bazi. Prehrana je raznolika. Kuhamo sve, od mesa pa do ribe, povrća, variva, kajgane od svježih jaja, palente... Koristimo maslinovo ulje, svježe mlijeko, smeđi šećer... Svaki dan za gablec djeca mogu birati između svježeg i suhog voća, žitarica, raznih vrsta orašastih plodova, jogurta, svježe spravljenih kiflica od marelica ili sira i pužića od šunke i sira. Svaki dan pečemo i kukuruzni, bučin ili integralni kruh. Nudimo četiri ili pet vrsta jela i svatko može jesti koliko želi. Nema više hrenovki ni krafni, ali kako ne bismo bili prestrogi, jednom na tjedan počastimo djecu s pizzama’, kažu kuharice Vlasta Jančić i Vinka Erstić.

Uklonili su automate za čokoladice, čipseve i gazirana pića, a njih su zamijenili svježe cijeđenim sokovima. Dodaju da djeca gotovo uvijek isprazne tanjure.

Više o ovom projektu možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: 24sata

foto: Shutterstock

osnovna škola 'donja vežica' prehrana po mjeri učenika marenda ručak Zdrava prehrana

Još vijesti