Slika nije pronađena

Odabir fakulteta je stresan i dok pokušavate donijeti pravu odluku to često može biti zastrašujuće. S jedne strane imate svoje roditelje, s druge prijatelje, a na trećoj strani ste vi. Najvažnija karika koju bi trebali slušati prilikom odabira svog fakulteta iz snova ste upravi- Vi!

Kako bi vam pomogli u tom postupku, donosimo vam nekoliko uobičajenih pogrešaka koje trebate izbjegavati tijekom tog cijelog procesa biranja. Ovo je 11 grešaka koje bi trebali izbjegavati pri odabiru fakulteta:

1. Nemojte ubrzavati proces

Pronalaženje pravog fakulteta zahtijeva vrijeme i trud, da ne spominjemo beskonačno puno istraživanja. Čekanje do zadnje minute kako bi odabrali fakultet ili stav 'gdje upadnem, tu ću ići' nikada nije dobra ideja. Taj stav izbacuje najvažniji faktor iz jednadžbe - tebe i ono što ti zapravo želiš.


via GIPHY


2. Nemojte biti pratitelj

To da pratite dečka, curu ili najboljeg prijatelja na fakultet po njihovom izboru se možda može činiti kao dobra ideja jer želite biti blizu njih, ali to je jedan od najvažnijih trenutaka u vašem životu isto kao i u njihovom. Morate zapamtiti da trebate donijeti najbolju odluku za sebe, a prijateljstva i veze će ionako nadživjeti vrijeme i udaljenost ako  su zaista vrijedne.

3. Nemojte odabrati neki faks jer je obiteljska tradicija da se to nešto studira

Ako uzimate u obzir samo fakultete na koje su išli vaši roditelji, braća i sestre ili drugi članovi obitelji kako bi slijedili njihov primjer, to možda neće biti u vašem najboljem interesu. Uvijek je bolje istražiti svoje mogućnosti i pronaći ono što najviše odgovara vašoj osobnosti.


via GIPHY


4. Nemoj birati faks iz inata

Nije korisno ni biranje fakulteta po tome na koje vaši roditelji ne žele da idete. Ponekad vam oni mogu dati dobar uvid u neke stvari i pomoći vam da odlučite što je najbolje za vas. Nemojte odabrati - ili ne odabrati - fakultet iz inata. Ovo će vas sigurno odvesti na krivi put. Odaberite fakultet na temelju onoga što želite, a ne na temelju onoga što netko drugi ne želi.


5.  Nemoj birati faks po tome kakva je ekipa

Čuli ste da su na tom faksu baš cool ljudi i da su partiji predobri. Pa što? Možda vam se to sviđa, možda ste zabrinuti da se nećete uklopiti, u svakom slučaju, zanemarite te stereotipe jer su oni upravo to – stereotipi. Stvarna situacija uopće ne mora biti u skladu s njima.


via GIPHY

6. Nemoj pretpostavljati najgore

Nećete se prijaviti na određene fakultete jer pretpostavljate da nećete uspjeti upasti na taj faks. Na taj način podcjenjujete svoj vlastiti potencijal i ograničavate sami sebe. Nikad neće saznati što sve možete postići ako to ne pokušate, pa barem pokušajte.

7. Nemojte birati faks prema lokaciji

Bez obzira na to jeste li kućni tip ili ste željni avanture i putovanja pa želite otići što je moguće dalje od kuće, lokacija bi trebala biti jedan od čimbenika tijekom odabira fakulteta, ali ne jedini i glavni razlog zbog kojeg ćete donijeti neku odluku.


via GIPHY


8. Nemojte birati fakultet s obzirom na troškove financiranja tog studija

Treba izbjegavati pitanja troška fakulteta dok birate na koji faks ćete ići. Iako cijena života i studija mogu biti velika prepreka, postoje i mnogi drugi čimbenici koje treba razmotriti, a studenti ne bi trebali biti zaslijepljeni samo troškovima pri odabiru. Uvijek postoji opcija različitih financijskih pomoći, stipendija i slično.

9. Nemojte birati faks, a da ne odete na jednu Smotru Sveučilišta

Fakultet iz snova jedne osobe, može biti noćna mora drugoj. Samo gledanje web stranice fakulteta je pogreška jer nećete dobiti možda sve najrealnije informacije. Najbolje je posjetiti Smotru Sveučilišta i osobno upoznati ljude koji studiraju na tom faksu i njima možete postaviti sva pitanja koja imate. To može biti iznimno korisno jer ćete dobiti informacije iz prve ruke.


via GIPHY


10. Nemojte se oslanjati na ugled

Samo zato što je to 'visoko rangiran', 'prestižan' faks, to ne mora značiti da je to pravi faks za vas. Nemojte uvijek pretpostavljati da je težina upada na neki faks jednaka kvaliteti obrazovanja koju ćete dobiti.

11. Nemojte ići na neki faks samo zato što ste to 'oduvijek htjeli'

Možda ste željeli ići tamo otkad ste bili mali i već ste odlučili da postoji samo jedan pravi fakultet za vas. Međutim, ako nećete istražiti sve svoje mogućnosti, to je velika pogreška. Još uvijek možete ići na faks koji vam je bio prvi izbor, samo budite sigurni da ste proučili sve svoje mogućnosti.


Foto: Giphy/ Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Zadnji si razred? Sjedni i dobro razmisli kuda dalje – postavi si ova pitanja prije odabira faksa

Ova zanimanja su tražena u tvom gradu – nemoj biti višak na burzi, biraj srednju i faks pametno!

Faks ti se bliži i svi ti dijele savjete za preživljavanje? Nemoj vjerovati u šest najčešćih mitova

odabir Upis greške faks savjeti

Još vijesti