Slika nije pronađena

Završavanje srednje i upisivanje faksa je uzbudljivo vrijeme u tvom životu i jedna velika promjena. Iako nastavljaš školovanje, srednja i faks nisu ništa, ni približno, slični. Kako bi ti bilo što bolje i kako bi bila što uspješnija, izbjegni ove zamke u koje većina upadne.

Novi ljudi, novi profesori, novi predmeti za učenje, menza, drugačiji način rada... faks je u svakom pogledu drugačiji od srednje, a zato što odjednom imamo više slobode, neki se u tome malo izgube. Ovo je vrijeme kada možeš jesti čokoladnu tortu za doručak, ručak i večeru bez da ti starci prigovaraju i vrijeme kada ne moraš učiti svaki dan jer ne trebaš za svako predavanje biti spremna. Baš zato što odjednom dođe puno slobode, nije teško izgubiti se u tome i malo pretjerati i skužiti to tek kada bude (pre)kasno. Kako ti se to ne bi dogodilo, donosimo ti 5 greški koje se najčešće događaju ljudima kada krenu na faks i kako ih lako možeš izbjeći.

1.greška: Zaboravljaš na ekipu i sve iz rodnog grada i družiš se samo s novim ljudima s faksa
Dobar dio studenata ne ide na faks u istom gradu u kojem je do tada živio. S promjenom grada dolazi hrpa novosti, onih dobrih i onih malo manje dobrih, ali jedna odlična je da ćeš upoznati nove i zanimljive ljude. Sklopit ćeš prijateljstva, a održavati ta prijateljstva, ona iz rodnog grada  može se činiti kao puno posla i kao da ne stigneš. Zbog toga mnogi zapostave odnose iz srednje i sve one koje su imali do tada i fokusiraju se na ovo novo društvo. To je jedna od greški koju možeš napraviti, a ne bi trebali. Svakoga ovo može ponjeti, ali ne smiješ zaboraviti i prekrižiti sva prijateljstva i odnose od prije. Uključujući i svoju obitelj. Svima ćeš nedostajati kada odeš, zato uzmi svako toliko pauzu i otputuj doma vidjeti svoju staru ekipu.

2.greška:Umjesto faksa, prioriteti su ti druženje i izlasci
Raspoređivanje vremena na faks i na društveni život još je jedan izazov pred kojim ćeš se naći. Pitanje 'ostati doma i učiti ili otići van na studentsku srijedu?' je jedno pred kojim ćeš se svako toliko naći. Koji je pravi odgovor na njega, ovisi o situaciji, ali tvoj će odgovor u 99% slučajeva sigurno biti – izlazak. Ne želiš ništa propustiti, želiš se dobro zabaviti i iskoristiti ovaj period života najbolje što možeš. To je skroz razumljivo, ali nemoj zaboraviti i da faks treba biti glavni fokus. Kada si u škripcu zbog nekog roka, bilo ispitnog ili za predaju seminarskog rada, radije ostani kod kuće i obavi to. Družiti se stigneš i za par dana ili tjedan dana kada riješiš obaveze za faks. Ignoriranje faksa će doći na naplatu kad tad u obliku nagomilanih ispita, gubljenja potpisa na nekom kolegiju ili čak i gubljenje mogućnosti daljnjeg studiranja.

3.greška:Učiš na isti način kao i u srednjoj školi
Učenje u srednjoj i učenje na faksu su kao dan i noć. U srednjoj treba redovito biti spreman za testove ili ispitivanja jer ako nisi, slijedi loša ocjena, a onda i problemi s ispravljanjem, rušenje prosjeka... Na faksu se čini kao da je jednostavnije jer ispitni su rokovi tek na kraju semestra, a i ako ne prođeš na prvom, uvijek je tu drugi, treći, četvrti... Nemoj se zbog toga opustiti. U srednjoj ti je bilo potrebno manje učenja jer je bilo manje literature (samo jedna knjiga, na faksu to nikada nije slučaj), a i kako se redovitije uči po malo, brže ide. Na faksu ćeš dobiti hrpu literature, na hrvatskom i na engleskom, skripte koje su možda dobre, a možda i nisu i nećeš uspjeti u par dana sve naučiti i dobiti dobru ocjenu, nekada čak ni prolaz. Pripremi markere, papire, olovke i kreni učiti po malo na vrijeme. Bit ćeš si zahvalna kada ti preko ljeta ne ostane ni jedan ispit i možeš uživati, dok se drugi muče i uče.

4.greška:Preskačeš jutarnja predavanja jer ti se ne da ustati
Neće sva predavanja na koja ideš biti obavezan, a tu si i mogućnosti da nekoliko puta izostaneš. Greška koju možeš napraviti je da to odmah odlučiš iskoristiti sve na početku. Ujutro ti se ne da ustati, pa ćeš radije ostati spavati, ionako imaš 3 izostanka. Krivo! Nemoj to raditi. Čuvaj izostanke, idi na predavanja čak iako ne trebaš. Bit će ti lakše učiti za ispit, profesori će te zapamtiti, a i bit ćeš si zahvalna što imaš izostanak kada u zimi padne snijeg do koljena ili kada ćeš imati gužvu jer učiš za nekoliko ispita istovremeno. Iako imaš opciju izostati, čuvaj ju za crne dane, lijenost nije dovoljno dobar razlog za ne otići na predavanje.

5.greška: Ne doživljavaš faks dovoljno ozbiljno
Greška koja zapravo objedinjuje sve gore navedene greške je da ne doživljavaš faks dovoljno ozbiljno. Zbog svih oduševljenja koja te čekaju kada krene ovaj novi period života, misliš da je faks tu usput, ali mnogi koji ga ne dožive dovoljno ozbiljno, u nekom trenu zeznu situaciju i pogube se u svemu pa odustanu od faksa ili izgube pravo studiranja. Čini se kao da je to nemoguće i da se neće dogoditi baš tebi, ali svi su jednaki kandidati za ovakvu sudbinu. Postavi si granice, napiši si ciljeve, radi dnevne planove obaveza... shvati faks ozbiljno i iskoristi sve što nudi – gostujuća predavanja, izlete, prakse, sudjelovanja u radionicama... Sve će ti to pomoći da naučiš više, da se unaprijediš i kasnije da nađeš što bolji posao.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - 4 PM production

M.T.

Pogledajte još:

Ovo su 4 najgora tipa profesora kakve će svi imati barem jednom! Evo kako se nositi sa svakim od njih

Ma kakva ekonomija i pravo: Mladi u Hrvatskoj poludjeli su za ovim fakultetima

Tips & tricks za bolje ocjene – evo kako zapamtiti više s istom količinom uloženog vremena

Fakultet greške brucoši faks zamke savjeti Prva godina

Još vijesti