Slika nije pronađena

Njegov je sin bio zainteresiran za studiranje u Velikoj Britaniji, a nakon što su prošli prijave, razgledavanje fakulteta i saznali sve bitne informacije, tata je cijelo iskustvo podijelio sa svima. Ako se još netko interesira za studiranje u ovoj državi da zna što ga čeka.

Nakon što je njegov sin izrazio želju da bi studirao u Velikoj Britaniji, ovaj je tata, Ivan Guštin, na svom blogu odlučio sve zapisati kako bi pomogao i drugim roditeljima i maturantima iz Hrvatske koji razmišljaju o ovako nečemu. Samom mu je bilo teško naći neke konkretne informacije o cijelom procesu jer ih ima jako malo pa smatra da bi jedno ovakvo osobno iskustvo moglo biti itekako od koristi drugima. Osobna su iskustva uvijek najbolja, a ovo će ti odgovoriti na sva pitanja o studiranju u VB. Priprema je jako bitna jer ne možeš se samo tako sjetiti u svibnju, na kraju zadnjeg polugodišta, e ja bi na studij negdje van.

'Odlazak na bilo koji studij zahtijeva prethodne pripreme najmanje tijekom cijele zadnje godine srednjoškolskog školovanja, a pogotovo je to bitno za odlazak na studij u drugu zemlju. Ne samo zbog više priprema, već primarno zbog rokova koji su za sve stvari puno raniji nego u Hrvatskoj (u našem slučaju je rok za prijave bio siječanj 2020. godine), što znači da se još i znatno ranije prije toga moraju prikupiti sve informacije ne samo o studiju, već i o životu u odabranoj stranoj zemlji. Nakon malo istraživanja agencija za posredovanje za obrazovanje u inozemstvu koje postoje u Hrvatskoj, ali više po preporukama drugih zadovoljnih roditelja i studenata, odabrali smo agenciju IntegralEdu.', piše Ivan Guštin na blogu.

Agencije su korisne jer će dati informacije koje su ti potrebne, ali to i dalje neće biti dovoljno: 'Oni pomažu u svemu oko općih informacija, odabira zemlje i sveučilišta, pripreme prijave, slanja prijave, upisa i upućivanja, ali ne mogu znati sve detalje života u određenoj zemlji, pojedinom gradu, ili unutar sveučilišta. Za to se preporuča osobna posjeta i obilazak željenog sveučilišta, bilo u samostalnom aranžmanu, bilo u njihovoj organizaciji.'
Opisao je i kako izgledaju prijave za faks i što ti sve treba za njih, ali i kako su oni prošli kroz cijeli taj postupak. Blog je jako dugačak, ali svatko tko planira ili razmišlja o nekom ovakvom pothvatu, trebao bi ga pročitati. Sve je podijeljeno po poglavljima i daje najbitnije podatke. Cijeli blog o ovom iskustvu, obilasku faksa i načinu studiranja u VB, pročitaj na gustin.info. Možda ti ovo otvori oči i da ideju gdje dalje na faks ako si trenutno totalno izgubljen/a.

Foto: Freepik - lookstudio

M.T.

Pogledajte još:

Ako ovo ne napraviš sada, kasnije ćeš požaliti: 10 stvari koje trebaš napraviti prije kraja srednje škole

5 savjeta za brucoše: Greške koje se najčešće događaju na prvoj godini faksa i kako ih izbjeći

Ovo su 4 najgora tipa profesora kakve će svi imati barem jednom! Evo kako se nositi sa svakim od njih

studiranje studiranje izvan hrvatske velika britanija faks

Još vijesti