Čitanje knjige

Faks i srednja imaju prilično puno različitosti. Neke će ti stvari na faksu biti bolje, a neke lošije. Nemoj misliti da je na faksu savršeno, ali niti da je strašno. Snaći ćeš se, bez brige, a mi ćemo ti pomoći da ti snalaženje prođe što lakše.

Odlazak na fakultet je velika promjena, a pogotovo za sve one za koje to znači i preseljenje u novi grad. Čeka te puno novosti! Studentsko je razdoblje za neke najzabavnije i najbolje razdoblje u životu. Bit će to definitivno jedno razdoblje koje će te puno toga naučiti i razdoblje koje će te razočarati, rasplakati, ali i razveseliti te i spojiti te s hrpom novih ljudi. Da bi ti početak faksa prošao što više glatko, bez problema i da bi se što prije prilagodila na ovu novu situaciju, donosimo ti popis od 10 stvari koje treba znati svatko tko ove godine kreće na fakultet.

1.Morat ćeš naučiti rasporediti si vrijeme da sve stigneš – jer nema mame da te stalno tjera da učiš
Nema mame da te non stop provjerava oko učenja, pospremanja sobe, imaš li čistih čarapa… morat ćeš naučiti sama si rasporediti vrijeme tako da stigneš obaviti sve što trebaš. Može ti pomoći slaganje dnevnih rasporeda aktivnosti i križanje svake stavke koju si odradila. Postaješ odrasla i glavna odgovorna!

2.Nemoj trošiti novac na kupovinu novih knjiga
Profesori će ti dati popis literature koja ti treba za ispit, ali nemoj ići kupovati te knjige u knjižaru. Potrošit ćeš previše novaca. Neke možeš pronaći po antikvarijatima, kupiti od prošlogodišnjih studenata prve godine, a nekada čak i kopiraona kraj faksa već ima kopirane sve te knjige i možeš (za puno manje novaca) kupiti kopiranu knjigu.

3.Uključi se u aktivnosti na faksu
U srednjoj većinom nema aktivnosti i grupa kojima se možemo priključiti, ali na faksu je druga priča. Svaki fakultet ima neke svoje grupe kojima se možeš priključiti i naučiti nešto novo, upoznati nove ljude ili skupiti dodatne bodove. Da, imat ćeš manje vremena za kave, ali ovakve ti se aktivnosti mogu isplatiti.

4.Nemoj olako shvatiti pravo na izostanke s predavanja
Većina profesora daje studentima pravo da tri ili šest ili xy puta izostanu s njegovog predavanja – nemoj te izostanke iskoristiti odmah zato jer ti se ujutro ne da ustati. Kasnije bi ti nekada ovo moglo tako dobro doći – možda kada ćeš trebati učiti za ispit i bit ćeš naknap s vremenom ili kada zapada snijeg! Nemoj se zaigrati i nakupiti previše izostanaka jer neki se profesori stvarno ne šale kada kažu da nećeš moći na ispit ako previše izostaješ.

Prijateljice Tipovi cimerica kakve možeš dobiti na faksu: Neka od ovih 7 će biti i tvoja

5.Kašnjenje se kod nekih profesora ne tolerira – zato dođi radije 10 minuta ranije nego kasnije
Također je tu i kašnjenje. U školi se u 99% slučajeva neće ništa dogoditi ako zakasniš 10 ili 15 minuta. Na faksu kašnjenje od 10 minuta može značiti da te profesor neće pustiti na predavanje. Naravno, ne svaki, ali ima onih koji ne toleriraju kašnjenja. I bezveze ćeš iskoristiti jedan izostanak, samo zato jer nisi krenula na vrijeme.

6.Zapisuj bilješke na predavanjima
Čak i ako profesor kaže da će prezentaciju s koje drži predavanje staviti na Internet, nije loše zapisivati bilješke. Kasnije će ti biti sto puta lakše učiti po prezentacijama kada imaš u svojim bilješkama objašnjenja. Ne moraš zapisivati svaku riječ koju kaže, ali kada nešto objašnjava što ti nije jasno, zapisuj!

7.Nemoj se oslanjati isključivo na skripte
Skripte su super. Skraćene knjige u kojima je sve najbitnije su super za učenje, ali nemoj se oslanjati isključivo na njih. Pokušaj doći do pitanja koja su bila prošlih godina na testovima, a za sve one stvari koje ne razumiješ iz skripti, baci oko na literaturu – knjige i znanstvene članke. Nije loše barem jednom pročitati knjige i znanstvene članke koje su na popisu literature, tako će ti i skripte biti lakše shvatiti.

8.Priključi se u grupe od svoje godine na društvenim mrežama jer će tamo biti hrpa korisnih informacija
Na Facebooku, WhatsAppu, gdje god da postoji neka grupa od tvoje godine na faksu, priključi se u nju. Tamo ćeš pronaći puno korisnih informacija i uvijek ćeš biti u toku sa svim. Čak i da nemaš Facebook, za ovo ga napravi. Bit ćeš si zahvalna kasnije.

Pakiranje Krećeš na faks i seliš se u studentski dom? Popis od 20 stvari koje trebaš obavezno spakirati

9.Nema više „popularne“ ekipe
Barem ne kao u srednjoj školi. Možda će se ona glasnija ekipa činiti kao da su popularni i glavni, ali na faksu je to puno drugačije nego u srednjoj. Ne moraš biti dio glasne ekipe kako bi postala bitna. Radije se druži s onim ljudima koji su ti zanimljivi, nitko te neće osuđivati zbog izbora prijatelja.

10.Nemoj sve ostavljati za zadnji tren jer ima puno više gradiva nego u srednjoj
Ostavljati učenje ili pisanje seminara za zadnji dan je jako loša ideja. U srednjoj ti je to možda prolazilo i dobivala si dobra ocjene, ali na faksu bi se mogla naći u problemu. Seminarski su radovi duži nego oni u srednjoj, a materijala za učenje ima daleko više. Ostavljanje svega za zadnji tren je na faksu pogotovo loša ideja.

faks Fakultet studiranje brucoši za buduće studente znati prije odlaska na faks olakšati život na faksu faks vs. srednja

Još vijesti