Slika nije pronađena
Ministar obrazovanja Željko Jovanović napokon je predstavio Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015.

Bodovanje je, rekao je, bilo dugogodišnja praksa. Kamen smutnje bili su dodatni bodovi. Lani je 70% učenika imalo dodatan bod za strani jezik, a on je sad ukinut, rečeno je na konferenciji.

Za sport je bod dobilo 1% učenika, a za plesne i glazbene škole njih 0,48%

Novom odlukom ukinuto je vrednovanje posebnih rezultata i prethodnog obrazovanja jer pohađanje glazbene ili plesne škole, kao ni učenje stranog ili klasičnog jezika nije svim učenicima jednako dostupno.

Kada je u pitanju vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima iz znanja, svaka škola ima pravo odrediti jedno natjecanje koje će se bodovati.

Ministar je rekao kako je smanjen broj odabira programa s deset na šest, a ukida se i minimalni bodovni prag jer će se učenici ionako rasporediti na ljestvicama prema svojem uspjehu i sposobnostima.

Ovogodišnja odluka bit će temelj za pravilnik o upisima koji bi vrijedio i idućih godina te bi se tako izbjeglo donošenje novih kriterija svake godine.

Što vi mislite o ukidanju dodatnih bodova? Hoće li to utjecati na upisivanje u planiranu srednju školu?

L.B./izvor: dnevnik.hr, 24sata.hr
foto: sxc.hu

Srednje škole dodatni bodovi jovanović

Još vijesti