Slika nije pronađena

Kako biste upisali srednju koju ste poželjeli i to uz što manje stresa, dobro će vam doći dodatni bodovi. Ako ste sad baš osmi razred možda ćete ih teško osigurati, osim ako...

via GIPHY


Za upis u srednju školu, osnovnoškolcima se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i posebni element.

Zajednički element za upis u gimnazijske i četverogodišnje strukovne škole čine prosjeci ocjena svih predmeta od petog do osmog razreda, zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda iz hrvatskog, matematike, prvog stranog jezika i triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja. Dva od tri ta predmeta propisuje Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, a jedan samostalno određuje srednja škola. Na temelju svih tih elemenata učenik može steći maksimalno 80 bodova – prosjek ocjena nosi 20 bodova, a svaki predmet 10 bodova.

Zajednički element za upis u trogodišnje škole čine prosjeci zaključnih ocjena svih predmeta u posljednja četiri razreda i ocjene u 7. i 8. razredu iz hrvatskog, matke i prvog stranog jezika. Tako je moguće steći 50 bodova – 20 na temelju prosjeka i po 10 za svaki predmet.

Za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju manjem od tri godine zajednički element činit će samo prosjek ocjena svih nastavnih premeta na dvije decimale u zadnja četiri razreda osnovne škole i moći ćete steći maksimalno 20 bodova.Dodatne bodove moguće je ostvariti na natjecanjima znanja ili sportskim natjecanjima. Taj dodatni element čine sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata i vrednuju se kroz neku vrstu prijemnog ispita. Svi oni koji su ostvarili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja pojedinačno tijekom posljednja četiri razreda osvojili su pravo na izravan upis. Svi oni koji su isto postigli u skupinama, ostvarili su dodatne bodove – za prvo mjesto četiri boda, za drugo tri, a za treće dva. Oni koji su samo sudjelovali na tim natjecanjima ostvarili su pravo na jedan dodatni bod.

Sportska natjecanja nisu tako cijenjena – onima koji su kao dio skupine u ekipnim sportovima osvojili prvo mjesto, dodijeljena će biti tri dodatna boda, za drugo mjesto dva, a za treće jedan.

U dobroj poziciji prilikom upisivanja će biti i oni kojima u životu nije bilo lako, koji su osnovnu školu završili u otežanim uvjetima. To su oni koji imaju zdravstvene teškoće, žive uz roditelja ili roditelje s dugotrajnom teškom bolesti, uz nezaposlena oba roditelja ili uz samohranog roditelja koji prima socijalnu pomoć, kao i oni koji su ostali bez jednog ili oba roditelja ili žive bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali i Romi. Oni će dobiti jedan dodatni bod – svi osim pripadnika romske manjine koji će dobiti dva dodatna boda prilikom upisa.

Još informacija o prijavama i upisima kandidata u srednje škole za školsku godinu 2018./2019. pronađite u publikaciji koju potpisuju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i CARNET na ovom linku.Foto: Giphy/Screenshot/Profimedia/Shutterstock

M.Z.


Provjeri još...

Ponuda iz snova jedne srednje škole – nude besplatan smještaj, hranu, stipendiju od 1200 kuna i posao onima koji ju upišu!

OMG Upisi u srednju počinju za mjesec dana?! Evo što sve moraš znati!

Neke srednje škole uvode prijemni ispit – za upis ti više neće biti dovoljan ni 5,0 prosjek!

upisi srednja škola publikacija dodatni bodovi

Još vijesti