Slika nije pronađena
Dodjela priznanja Oskar znanja održati će se krajem lipnja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). Dogovoreno je to na danas održanom sastanku predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića i ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković Pečenković.

Riječ je o priznanju koje Agencija od 2005. dodjeljuje najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama te onima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, no koja se zbog nedostatka sredstava u državnom proračunu ove godine trebala 'preskočiti'.


Naime, Agencija za odgoj i obrazovanje prije tjedan dana na svojim je službenim stranicama objavila da pored dodjele priznanja za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama neće organizirati i svečanu dodjelu Oskara znanja državnim prvacima. Troškovi organiziranja ove svečanosti za 2014. godinu iznosili su 169.579,70, no očito državni proračun Republike Hrvatske jednostavno ne može pokriti ovako “goleme troškove“ svečanosti na kojoj bi se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelilo tristotinjak simboličnih kipića najizvrsnijim učenicima u Hrvatskoj. Užasnuti i razočarani učenici okupljeni oko Facebook stranice Maturanti 2014./2015., potpisali su i peticiju protiv ukidanja dodjele nagrada Oskar znanja.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti rado je prihvatila prijedlog da sudjeluje u ovoj važnoj manifestaciji koja je i važna društvena poruka u vremenu poremećenog sustava vrijednosti. Ti mladi ljudi koji osvajaju nagrade su ono što nam treba i mi moramo raditi upravo ono što i oni rade, rekao je akademik Kusić, istaknuvši da su upravo mladi, uz gospodarstvo i Europu, jedan od tri prioriteta djelovanja HAZU.

I građani su se planirali udružiti i početi prikupljati novce za organizaciju ovog svečanog događaja, no čini se da za time ipak neće biti potrebe s obzirom da će se, nakon puno halabuke i protestiranja građana i učenika, Oskar znanja ipak održati.

Na stranici spomenute Agencije za odgoj i obrazovanje napisali su: „Budući da  je posljednjih dana iz medijskih napisa vidljivo da društvo duboko cijeni znanje i odaje mu priznanje, pokušali smo iznaći rješenje kako bi naši najbolji učenici bili nagrađeni te da bismo istodobno ispoštovali potrebne mjere štednje.

L.B./izvor: Večernji list, Glas Slavonije, AZOO
Foto: arhiva, Facebook@udrugasrednjoskolaca

Pročitajte još…

… Status profesorice povodom norijade: 'Ona je moj najbolji učenik, uvijek predaje prazne testove'…

… Najbolji ravnatelj u Hrvatskoj? Učenici mogu koristiti stare udžbenike!...

… Učenje nije mučenje: 5 korisnih stvari koje dobivamo zahvaljujući učenju!...

azoo najbolji učenici sredstva iz državnog proračuna hazu Oskar Znanja peticija

Još vijesti