Slika nije pronađena

Potaknuti činjenicom da su već izgubili dobar dio normalne nastave, među maturantima se trenutno širi peticija kojom traže da se ove godine UKINE državna matura.

Online nastava nailazi na probleme, a jasno je i da nije učinkovita kao ona prava nastava. Iako su trenutno kod kuće i trebali bi imati vremena za pripreme i ponavljanje za maturu, maturanti misle da nemaju dovoljno dobre uvjete za učenje. Zbog toga što online nastava nije, po njima, dovoljno dobro izvedena, žele da se ove godine u potpunosti ukine pisanje državne mature i da se na fakultete upisuju na temelju prosjeka ocjena ili prijamnih ispita. Smatraju da državna matura nema smisla jer se znanje ne može provjeriti kako je zamišljeno, stoji u opisu peticije koju su pokrenuli.

Cijeli opis peticije i razloge pokretanja možeš pročitati u nastavku:

'Moli se minstrica Divjak da se odazove na našu peticiju ukidanja mature ove godine iz već svima poznatog razloga COVID-19.
Online nastava nije izvediva kako ste zamislili te nam je otežana koncentracija i samo praćenje iste. Ukoliko ne odgodite državnu maturu barem je onda olakšajte .
Matura kreće 16.5 pisanjem eseja iz Hrv jezika sto je sve bliže.
U online nastavu se ne priključuju svi.
VB je odlučna u svojoj namjeri te je istoga trena ukinula državnu maturu za ovu školsku godinu. Omogućite nam da se na fakultete upišemo na temelju prosjeka ocjena ili prijemnog ispita.
Državna matura ionako nema smisla jer znanje se ne može provjeriti kako je zamisljeno. Svake godine se uvode neke sitne regule oko državne mature koja je dovoljan stres za sve maturante i ostale koji su uvjetovani da je moraju pisati.
Do sada je sakupljeno nešto malo više od 4000 potpisa, a i ti svoj možeš dati OVDJE. Smatrate li da bi se trebala ove godine ukinuti državna matura ili bi ju samo trebalo prilagoditi zbog izgubljenog gradiva u ovom drugom polugodištu?

Ukoliko se trenutna situacija ne izmjeni velika većina će opet imat nedovoljan prag prolaza iz državne mature kao i loše ocjene općenito što će dodatno utjecati na upise koji se održavaju u 9. mj. na određene fakultete.'

Foto: Shutterstock.com - fizkes

M.T.

Pogledajte još:

Maturanti pokrenuli peticiju za državnu maturu: Zbog novonastale situacije traže izmjene – realno ili pretjerano?

Nova odluka Vlade: Zna se točno koliko dugo još neće raditi škole i fakulteti

Ovo su najpopularniji predmeti na državnoj maturi, a jedan izborni će vas posebno iznenaditi

peticija maturanti Državna Matura 2019./2020.

Još vijesti