Slika nije pronađena

Internetom se zadnjih dana širi peticija maturanata kojom traže da se ove godine ukine pisanje državne mature, a reakcije su podijeljene.

Državna matura se opasno približava, esej iz hrvatskog bi se trebao pisati za otprilike mjesec i pol, što je vrlo vrlo blizu! Maturanti su ove školske godine u dosta lošoj poziciji. Prvo su izgubili nastavne sate zbog štrajka nastavnika, a sada im se sve promijenilo zbog širenja korone. Iako se nastava i dalje održava, samo na malo drugačiji način, svatko će se složiti da to nije to, da nije isto i ne uči se kao što bi da se škola održava normalno, a propale su i pripreme za maturu. Zbog velike količine zadaće koju dobivaju preko online nastave, maturanti se boje da se neće stići dovoljno dobro pripremiti za maturu. Najprije se ovog tjedna krenula internetom širiti peticija kojom traže da se gradivo za ovogodišnju maturu prilagodi, a nakon toga i da se matura ukine. Ova drastičnija verzija peticije do sada je sakupila gotovo 9000 potpisa!
Maturanti su se za pomoć u prikupljanju potpisa okrenuli i studentima u različitim studentskim grupama na Facebooku – a oni su im bacili hejt. Portal Mojfaks.com priupitao je studente što misle o ovoj peticiji, a samo neki od komentara bili su: 'Iskreno smatram da je glupost ukinuti maturu jer učenici ionako nemaju pametnijeg posla kad su sada doma nego učiti. Stignu ponoviti sve, imaju još 2 i pol mjeseca, ako su od početka godine učili, neki uspijevaju i par tjedana prije naučiti pa koga se pita' ili 'Smatram da je jedino pravedno da ju polaže i ova, jer će oni nama jednog dana također biti konkurencija za posao, bez obzira na to što nismo ista generacija. Svi u ovoj generaciji imaju jednako teške uvjete, tako da što se tiče upisa na faks, svi imaju iste šanse. Također, smatram da ocjene iz srednje škole nisu realne - svi znamo za slučajeve poklanjanja ocjena, navlačenja jer treba za prosjek itd.'. Što još misle studenti o ovom potezu maturanata pročitaj u članku 'Studenti bacili 'hejt' na peticiju maturanata: 'Ionako nemaju pametnijeg posla nego učiti, a i matura je prelagana...'.


A što misle maturanti? Jesu li potpisali peticiju  i zašto misle da je (ili nije) dobra ideja da se ukine? Ipak je njihovo mišljenje najvažnije s obzirom da su oni jedini na koje se ovo i stvarno i odnosi.

Pitali smo vas putem Insta storyja, a  SVI koji su nam se javili su se složili s time da se matura ove godine treba ukinuti. 'Nitko od nas trenutno ne zna gdje mu je glava' – samo je jedan od komentara, a slično imaju za reći i drugi: 'Slažem se u potpunosti. Teško je uz ovu online školu učiti i za maturu. Idem u medicinsku i nama je full teško i onako.' Ili 'Da, ako su  mogle Velika Britanija i Nizozemska, ne kužim zašto ne bi i mi (realno, te zemlje su pametnije lol)'.

Maturanti imaju više posla nego što se to možda čini nekome tko gleda s druge strane, a samo zato što je nekome bilo lako položiti maturu prošle godine, ne može sve druge mjeriti po sebi. Ove je godine specifična situacija, što nam je ispričala maturantica Dolores: 'Moje mišljenje je da bi trebali ukinuti maturu, jer su već ukinuli i Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Ne samo da nismo imali vremena naučiti sve i slušati kao i ostali učenici u školama nego smo i emocionalno potreseni od svega i nitko normalan se ne može pripremati za najvažnije ispite u životu. Trebate i nas shvatiti. Nije fer prema nama, da nam barem izbacite 4. razred, to bi bilo najmanje što bi trebalo napraviti. Zaslužujemo ono što su imali i ostali i nećemo pristati na ništa manje! Online škole nisu ni približno pravim školama, pripreme za maturu su nam svima isto otkazane, proživjeli smo i štrajk i ova godina se ne može nikako gledati kao i sve do sada.  Zaslužujemo priliku i borit ćemo se za nju!'.A s peticijom se slaže i Mina: 'Ja mislim da bi se matura trebala ukinuti jer smatram da ovom online nastavom ne naučim apsolutno ništa jer nam profesori samo zadaju zadatke i ništa nam ne objasne. Cijeli dan nam ode na rješavanje tih zadataka, znači ne stignem uopće učiti za maturu. Ako se matura ne ukine smatram da bi se trebali prilagoditi ovoj tragičnoj situaciji u kojoj smo se našli i da učenicima izađu u susret i olakšaju im jer je ova školska godina bila definitivno najgora do sad (štrajk).'

Jedino je maturant Donat bio protiv toga da se ukine matura, ali svejedno je podržao ostale učenike: 'Potpisao sam peticiju, ali ne mogu reći da se potpuno slažem. Mislim da bi bilo bolje da se matura pomakne na dalje datume nego da se potpuno ukine, jer ako se ukine, vjerojatno ćemo pisati prijamni ispit za upis na željeni fakultet, a kako sam bolje upoznat s maturom nego nekim prijamnim radije bi pisao maturu.'Maturanti se većinom slažu da do neke promjene na ovogodišnjoj maturi treba doći, a dok su neki za totalno ukidanje, drugi bi pristali i na to da im se smanji gradivo 4. razreda. Situacija u kojoj su ovogodišnji maturanti još se nijednoj generaciji prije nije dogodila, a što god oni koji su maturu položili prošle ili neke još godine prije misle, oni čije je mišljenje najvažnije su ovogodišnji maturanti. Ako već niste, podržite ih i vi potpisivanjem ove peticije. Tebi sekunda vremena, a njima će značiti puno.

Foto: Shutterstock.com - alexkich/ Shutterstock.com - Prostock-studio/ Shutterstock.com - Antonio Guillem/ Shutterstock.com - Dean Drobot

M.T.

Pogledajte još:

Državna matura i školska godina: Što će biti s njima i očekuju li maturante neke promjene?

Još jedna peticija maturanata za državnu maturu: Nakon što su tražili izmjene, sada žele nešto DRASTIČNIJE

Trebaš li se bojati državne mature i strahovati od pada? Ovo su iskustva onih koji su pisali maturu prošlih godina

peticija mišljenje maturanti Državna Matura ukidanje