Slika nije pronađena

Svi vi koji uživate u školskim izletima, maturalnim putovanjima i večerama i druženju sa najboljim prijateljima iz škole i razreda sigurno na samu ideju završetka srednje škole osjećate malo tuge, sjete i nostalgije.

Naravno da je odvajanje od prijatelj i poznanika, ali i 'domaćeg terena' prilikom upisa na fakultet u drugom gradu zastrašujuća pomisao i iskustvo koje na početku može biti malo zbunjujuće i emotivno.

S druge strane, završetak srednje i odlazak na fakultet mogu biti najbolji periodi u tvom životu, a evo i nekoliko razloga zašto je to tako.

Možeš odabirati izborne kolegije tako da dulje spavaš

src=http://media.giphy.com/media/l3M7smiKhkOcw/giphy.gif

Iako svaki fakultet ima popis obaveznih i izbornih predmeta, najčešće je pravilo da nećeš imati predvanja od 7 ujutro ili će to biti jako rijetko, a što se izbornih kolegija tiče – tu se tek možeš raspištoljiti i odabrati one koji ti vremenski (i interesno) najbolje odgovaraju.

Brusošica Rahela kaže da je faks sto puta bolji od srednje jer često možeš odlučiti na koja predavanja ići, a na koja ne i puno je lakše koji se put prošvercati i sjesti na kavicu bez opterećena jer znaš da će te netko od kolega potpisati. Ovo znači da možeš odvojiti više vremena za aktivnosti koje voliš i da ih lakše možeš rasporediti kroz dan i tjedan.


Popularnost postaje stvar prošlosti

src=http://media.giphy.com/media/BQgQumYBDuEHm/giphy.gif

Možda su u srednjoj vladale popularne djevojke i dečki, ali na faksu ćeš biti cool dokle god ostaneš vjeran/na sebi. Na fakultetu nema 'elita' niti drugačije rangiranih grupica kao u srednjoškolskim stereotipnim situacijama s kojima se možeš oprostiti.

Stalno si okružen/a najboljim frendovima

src=http://media.giphy.com/media/XjorlX7baRUKA/giphy.gif

U srednjoj školi, najbolje frendove viđao/la bi pod odmorima, za vrijeme gableca u školskoj kantini ili nakon škole. Na faksu su ti prijatelji dostupni 24/7, a vjerojatno su udaljeni samo nekoliko metara od tebe (čari života u studentskom domu). Super je živjeti blizu prijatelja jer te mogu izvući iz lošeg raspoloženja kad god te uhvati blues, a također je lako komunicirati, dogovarati sastanke s prijateljima i uopće planirati druženja i izlaske.

Stvorit ćeš prijateljstva koja će potrajati cijelog života – i to puno lakše no što misliš

src=http://31.media.tumblr.com/tumblr_lboo8db4Md1qaa163o1_500.gif

Na faksu ćeš upoznati fascinantne i nevjerojatne ljude koje ćeš poželjeti zauvijek sačuvati u svom životu. Neki čak tvrde da je fakultet mjesto gdje ćeš upoznati i budućeg bračnog partnera (nemoj odmah paničariti – može, ali i ne mora biti tako).

Stvorit ćeš bliska prijateljstva na početku, ali i na kraju fakulteta, a upoznat ćeš ljude koje sigurno ne bi u drugim okolnostima. A ako strahuješ da ćeš se teško uklopiti ili sprijateljiti – nemaš razloga za to! Dovoljno je isprobati različite klubove, udruge i sekcije studenata na faksu i vidjet ćeš koliko ćeš istomišljenika upoznati.

Nudit će ti se puno besplatnih usluga, proizvoda, stvari...

src=http://media.giphy.com/media/sSkv2ZnsN1iNi/giphy.gif

To je jedna od najboljih stvari! Bez obzira radi li se o majici ili članstvu u studentskoj teretani, naljepnicama ili knjigama – iskoristi sve. Iako je studentski život ipak veći trošak no što se nudi besplatnih i povoljnih sadržaja, svejedno ćeš prolaziti jeftinije svugdje: u kinima, knjižarama, u dućanima koji prodaju odjeću, obuću, modne dodate, kazalištima, bazenima, teretanama... Sve je jeftinije za studente!

Studentski život je zabavan

src=https://38.media.tumblr.com/9c93fb2fdb193a95764f515d84b4cd45/tumblr_n5s288ZHQ61s1kb1go1_500.gif

Ok, neće biti kao u američkim filmovima (barem ne uvijek), ali to ne znači da nećeš sudjelovati na hrpi najluđih tuluma, putovanja, zarkancija, radionica i simpozija. Na fakultetu se uvijek nešto događa – upamti to! Bez obzira radi li se o sportskom natjecanju ili natjecanju iz programiranja, raspravi o knjigama ili dnevno-političkim događajima – fakultet je živi organizam u kojem ti nikada neće biti dosadno.


Napokon možeš obući svu onu odjeću za koju nisi znao/la što ćeš s njom

src=http://media2.giphy.com/media/kbGogbICc6XYY/giphy.gif

Da, da, sve je dozvoljeno! Onaj leopard topić koji skrivaš od mame i one bakine sunčane naočale za koje si znala da će ti se u srednjoj svi smijati – na faksu neće biti nikakav problem. Želiš obući borosane na termo čarape – možeš i to. Nitko ti nikada neće ništa prigovoriti za tvoj stil (dokle god imaš odjeću na svome tijelu, golotinja neće dobro proći ni na jednom fakultetu).

L.B./izvor: Her College

foto: arhiva, giphy

Pročitajte još...

...Maturanti odabrali: ovo su najpopularniji fakulteti u Hrvatskoj!...

...Važna odluka: kako odabrati fakultet i studij?...

...KVIZ: Koji fakultet bi trebala upisati?...

srednja škola najbolji perido života bolje je biti student Matura Fakultet

Još vijesti