Medicinska sestra i pekar

Ukoliko ti je želja nakon završenog školovanja ostati u Hrvatskoj, nije loše znati koja su to zanimanja trenutno deficitarna, tj. radnika u kojih zanimanjima nedostaje. Ako upišeš njih, šanse da ćeš pronaći posao su prilično velike.

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje listu na kojoj pobroji koja su zanimanja deficitarna u svakoj od županija u Republici Hrvatskoj. Iako se to čini kao nešto za odrasle, zapravo je bitno i za tebe, pogotovo ako ove godine upisuješ srednju ili faks. Deficitarna zanimanja su ona u kojima nedostaje radnika i u kojima ćeš se onda puno lakše i zaposliti ukoliko se obrazuješ za njih. Na svojim su stranicama objavili „Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja“ za ovu godinu. Svake godine naprave veliko istraživanje da vide kojih zanimanja nedostaje i godinu za godinom pojavljuju se na toj listi slična zanimanja. Što znači da ako i upišeš tek sada školu, ne moraš se brinuti da će dok ju završiš tih radnika biti previše. Na listi se mogu pronaći i neka strukovna zanimanja čije zvanje dobiješ nakon završene srednje škole, ali i neka za koja treba fakultetsko obrazovanje.

Evo kojih to zanimanja nedostaje u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Rupert Grint, Miley Cyrus i Zayn Malik Što bi bili da nisu postali glumci i pjevači? Slavni su otkrili čime su se htjeli baviti u životu

Tesar
Mesar
Automehaničar
Stolar
Pekar
Krojač
Instalater grijanja i klimatizacije
Kozmetičar
Dimnjačar
Autoelektričar
Medicinska sestra opće njege
Dentalni asistent
Nastavnici matematike, biologije, fizike, kemije
Logopedi
Medicinari
Strojari s fakultetskom diplomom
Učitelji

S druge strane, onih zanimanja kojih ima previše su

Fotografi
Ekonomisti
Web dizajneri
Grafički dizajneri
Dizajner odjeće
Hotelijersko-turistički tehničari
Fizioterapeuti
Treneri
Politolozi
Novinari
Komunikolozi
Povijesti umjetnosti

I to su samo neki od! Sva zanimanja koja nedostaju i kojih ima previše, možeš pogledati po županijama u službenom dokumentu koji su u HZZ-u objavili – OVDJE.

Veterinar Čine se super, ali su zapravo grozna: Ljudi otkrivaju najveće zablude o svojim zanimanjima

Hrvatski Zavod Za Zapošljavanje deficitarna zanimanja 2023 hzz zanimanja kojih nedostaje zanimanja kojih ima previše što upisati srednja škola Fakultet

Još vijesti