Slika nije pronađena

Kada završiš srednju školu, iznenadni petominutni testovi, ruksaci teški 50 kilograma i zločeste cure iz susjednog razreda sigurno ti neće nedostajati.

Fakultet ima svojih prednosti; možeš preskočiti neobavezna predavanja, upoznat ćeš različite ljude iz svih krajeva države, a vrijeme predviđeno za učenje možeš sama rasporediti. Biti na faksu je cool, ali postoje neke stvari za kojima ćeš žaliti jednog dana kada napustiš srednjoškolske klupe.

Teško je za povjerovati, ali ove stvari će ti faliti jednog dana:

*Školski izleti

Osim ako tvoj fakultet ne organizira terensku nastavu u sklopu nekog predmeta, velike su šanse da ćete vrijeme uglavnom provoditi u predavaonama. Sjeti se samo svih školskih izleta i maturalaca na kojima si uživala s prijateljicama? To je sada nažalost stvar prošlosti.*Prijateljski odnosi s profesorima

Zvuči nemoguće da neki profesor ne zna tvoje ime, zar ne? To je studentska realnost. S obzirom da na godini ima i preko stotinu studenata koje susreću jednom tjedno, nije čudno da profesori ne znaju njihova imena. Za razliku od srednjoškolskih profesora kojima si mogla povjeriti probleme ili otvorenije popričati, odnos s profesorima na faksu je formalniji.


*Viđanje prijatelja svaki dan

Osim što postoji mogućnost da upišete različite fakultete, velike su šanse da ni na predavanjima nećeš uvijek sretati iste ljude. Odabiremo različite predmete pa situacija nije kao u srednjoj školi kada si se svaki dan družila sa svojim prijateljicama.


*Isti raspored

Super je stvar što si sama možeš kombinirati predavanja, ali ljudi s kojima se družiš će činiti istu stvar pa će biti problem uskladiti rasporede i obveze. Za razliku od srednje škole kada ste svi u isto vrijeme imali praznike, dogovoriti druženje, kavu ili izlazak bit će nešto teže.


*Džeparac

Ako si u srednjoj mislila da nemaš love, na fakultetu ćeš tek iskusiti što znači biti siromašan student. Osim ako ti roditelji nisu bogataši, vjerojatno ćeš ovisiti o njihovom skromnom džeparcu, što je isto kao i u srednjoj, ali su izdaci mnogo veći. Nedostajat će ti dani kada ti je bio dovoljan jedan sendvič.


Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Stvari koje vam neće nedostajati jednom kad završite srednju školu

Preživjeti srednju: misli koje imaš ako hejtaš ljude iz škole

8 stvari koje ćeš napraviti u srednjoj školi – ali ćeš požaliti zbog njih

srednja škola Fakultet

Još vijesti