Slika nije pronađena

Najtraženija zanimanja, prema podacima HZZ-a, i dalje su niskokvalificirana, no to ne znači da su i najbolje plaćena... No, činjenica je da oni imaju što za raditi u Hrvatskoj, ali i izvan nje, dok visokoobrazovani sve češće dugo čekaju na svoj prvi posao...


via GIPHY


Popis deficitarnih zanimanja (onih kojih nedostaje na tržištu rada) možete pronaći u našem članku pod naslovom 'Ova zanimanja su tražena u tvom gradu – nemoj biti višak na burzi, biraj srednju i faks pametno!', a možete oko baciti i na Preporuku za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja koju je izdao upravo Hrvatski zavod za zapošljavanje.

No, školarci u Hrvatskoj svejedno još uvijek vjeruju da će im gimnazija i fakultet pružiti kvalitetniji život i bolje plaćen posao. Stereotipi su i dalje vidljivi, zaključak je trogodišnjeg znanstveno-istraživačkog projekta koji je proveo Institut za društvena istraživanja pod nazivom Obrazovne aspiracije učenika u prijelaznim razdobljima hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja: priroda, odrednice i promjene (COBRAS).

Tim od desetero stručnjaka-znanstvenika je došao i do zaključka da osnovnoškolce treba ranije početi upoznavati s programima srednjih škola i učiti ih da razvijaju samopouzdanje i životne vještine, a ne ih 'gurati' u određena zanimanja.

'Mi živimo u sredini gdje se 'mora' ići u tu gimnaziju. Silno su očekivane stvari, mi slušamo kako svi žele u gimnaziju, iako znaju da neće dobiti posao, slušamo kako žele na fakultet i kako bi oni rano sve to završili i našli posao i imali obitelj, ali u školama to ne slušaju, sigurno to ne slušaju. Roditelji to njima pričaju i očito je to netko i njima pričao. Dakle, nevjerojatno je koliko je jako to prenošenje i ti stereotipi', prokomentirala je za 24sata ravnateljica OŠ Fran Krsto Frankopan.

via GIPHY


Osim što osnovnoškolci očito žive u iluziji, čini se da su i neinformirani – oni misle da će do 22. godine završiti fakultet i u roku od šest mjeseci naći posao. Pritom biraju ono od njih očekuje netko drugi, a ne ono što im prirodno ide...

Koliko daleko obrazovne aspiracije idu najbolje pokazuje 'živi' podatak – istraživanjem su znanstvenici došli do zaključka da 99% ispitanih školaraca u 23 zagrebačke škole planira upisati srednju, a čak 91,5% učenika petih razreda se vidi na fakultetu nakon srednje.

via GIPHY


Visokim ciljevima su svi zadovoljni, ali nam preostaje vidjeti hoće li biti realizirani i u kojoj mjeri...

Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Učenici mogu, ali im se ne da?! Rezultati istraživanja o stanju u školama iznenadili mnoge

Ova zanimanja su tražena u tvom gradu – nemoj biti višak na burzi, biraj srednju i faks pametno!

Gimnazija nije svima prvi izbor – evo koliko učenika želi upisati umjetničke i strukovne škole

Istraživanje obrazovne aspiracije Fakultet cobras osnovnoškolci srednja škola

Još vijesti