Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Ne znam više što ću. Znači život mi je toliko loš zbog mojih roditelja da je to nevjerojatno. Ograničavaju mi sve i svašta, doslovno vani smijem biti najviše dva sata i ne smije biti preko devet sati (btw imam 16). Teško mi je održavati prijateljstva jer ne mogu odgovarati na poruke ili ići van. I da, van smijem najviše dva puta na tjedan. Dečka ne smijem imati dok ne završim faks ( i ne, ne šalim se). Stalno moram raditi neke obaveze po kući, ali to mi nije problem, nego je problem što me konstantno vrijeđaju, ponekad i tuku. Jedan dan su me počeli tuči i vrijeđati jer nisam dobro oprala tavu. Zbog toga često plačem i pitam se koja je svrha mog života. Grozno mi je gledati moje prijatelje koji mogu doslovno uživati, a ja ne. Ne mogu zvati socijalnu niti policiju jer imaju vezu doslovno svugdje. Neki savjet plz.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga prijateljice Hrabrog telefona,
prije svega, želim ti zahvaliti što si nam ukazala povjerenje time što si se odlučila javiti Vjerujem da ti nije bilo lako podijeliti ono što te muči i zabrinjava. Želim te pohvaliti što se ipak odlučila na taj korak i povjerila nam svoje brige.
Ako sam te dobro razumjela, živiš s mamom i tatom koje smatraš strogima i kontrolirajućima. Napisala si da ti ograničavaju izlaske i druženja te da zbog toga trpe i tvoji odnosi s prijateljima. Također, spomenula si da od tebe očekuju da odrađuješ velik dio kućanskih poslova i obveza.
Žao mi je čuti što prolaziš kroz ovakvu situaciju i vjerujem da ti nije lako nositi se sa svime što ti se događa. Prirodno je da želiš više vremena provoditi s prijateljima i vršnjacima te da želiš imati više slobode za istraživanje vlastitih stavova i izgrađivanje samostalnosti. Razumljivo je i da ti može biti teško gledati prijatelje koji su u drugačijim situacijama od tvoje i imaju više slobode. Pitam se jesi li imala prilike o tome razgovarati s roditeljima i kako je taj razgovor izgledao.
Ono što me posebno zabrinulo iz tvog upita jest to što si napisala da te roditelji često vrijeđaju i da te ponekad i tuku. To mi govori da doživljavaš emocionalno i fizičko zlostavljanje. Važno mi je da znaš da ti nisi ni na koji način odgovorna za ponašanje svojih roditelja i da nitko nije zaslužio da ga itko tretira na ovakav način. Imam dojam da se osjećaš usamljeno, tužno, pa čak i ljutito. Želim ti reći da su takvi osjećaji prirodni s obzirom na situaciju u kojoj se nalaziš. Ovakvo ponašanje tvojih roditelja predstavlja ugrožavanje tvoje fizičke i psihičke dobrobiti. Bitno mi je reći ti da takva okolina nije zdravo okruženje za tvoje odrastanje i imaš pravo na to da se odrasli prema tebi odnose s brigom i ljubavlju. Upravo zbog toga, za tebe nije sigurno da ostaneš u takvom okruženju te je važno da se po tom pitanju nešto poduzme. Pri tome, prvi korak bi trebao biti da pronađeš odraslu osobu kojoj bi mogla povjeriti svoje probleme. Na primjer, može se raditi o odraslom članu obitelji poput bake ili djeda. Mladi koji proživljavaju situacije slične tvojoj nam često kažu da ih je strah povjeriti se nekome od odraslih jer nisu sigurni što će se nakon toga dogoditi i hoće li se situacija još više pogoršati. No, važno mi je da znaš je dužnost odraslih ljudi da ti pomognu i pobrinu se za tebe. Oni mogu razgovarati s tvojim roditeljima ili kontaktirati Centar i obavijestiti ih o njihovim neadekvatnim postupcima. Centar za socijalnu skrb je prvenstveno institucija čiji je cilj zaštita obitelji i djece, a to uključuje i intervencije u situacijama poput tvoje. Mjere koje Centar može dati mogu i tvojoj mami i tvome tati pomoći da budu bolji roditelji i uspostave bolji odnos s tobom. Njihova zadaća je osigurati okolinu koja će ti omogućiti siguran i poticajan razvoj, na što i imaš pravo. Iako se iz tvoga upita vidi da si zrela i odgovorna, to ne znači da se trebaš sama nositi sa svime. Mislim da si dosad zaista prošla kroz teške situacije koje nisi zaslužila te je potrebno da te netko čuje i pruži ti pomoć i zaštitu koju zaslužuješ.
Voljela bih čuti što misliš o ovim prijedlozima. Možeš nam se javiti na našu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111. Linija radi svakim radnim danom od 9 do 20 sati, na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Želim ti puno sreće u daljnjim koracima i znaj da smo tu za tebe!

Veliki pozdrav šalje ti,

Tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Roman Samborskyi

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Iako sam treći srednje i dobro sam upoznata sa svojom školom ja se ježim od pomisli da idem u školu' HELP

'Skupina dečkiju su okolo govorili da sam ku***, sponzoruša i takve neke stvari' HELP

'Moj život više nema smisla. Moji problemi i to sve je krenulo kad nisam upala u željenu srednju školu' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help