Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.


Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Zdravo svima već sam vam pisala o tome kako mislim da sam neinteligentna osoba zbog učiteljice. Želim umrijeti, imam 17 godina i znam da je ovo pubertet i sve, ali ja stvarno više ne mogu, plačem svaki dan. Moji govore kako se stalno žalim a ja samo tražim nekoga tko će mi pomoći, a ne se derati na mene. Ocijene su mi okej osim matematike, koja je još uvijek jedan. Ne vidim više smisao života niti sam više sretna osoba trudim se u vezi škole, ali evo već je i razrednica rekla razredu kako želi popričati sa mnom zbog ocjena, što da radim?


Odgovor Hrabrog telefona:

Draga prijateljice Hrabrog telefona,
hvala ti na javljanju i ukazivanju povjerenja. Ako sam te dobro razumjela, muči te ponašanje i pristup nastavnice zbog koje si počela sumnjati u sebe i svoju inteligenciju. Isto tako, kažeš kako u okolini ne nailaziš na razumijevanje za teškoće s kojima se susrećeš. Stekla sam dojam kako ti je stvarno teško i da cijela situacija u tebi stvara osjećaj beznađa. Stvarno me zabrinulo kad si opisala kako više ne vidiš smisao u životu i da želiš umrijeti. Vjerujem da u nošenju sa situacijom za koju ne vidiš mogućnost promjene, a još k tome za koju ne nailaziš na podršku u svojoj bližoj okolini, može prevladati osjećaj beznađa. Mogu zamisliti da doživljavaš i neke druge neugodne osjećaje poput tuge i bespomoćnosti. Važno mi je da znaš da kad ti se čini da ne postoji drugi način nošenja s teškoćama s kojima se suočavaš uvijek potražiš pomoć kao što si to učinila javljanjem nama. Od velike je važnosti da imaš nekoga tko će te saslušati, shvatiti ozbiljno i pomoći ti da ponovno stekneš osjećaj kontrole nad svojim životom. Stvarno mi je žao što nisi naišla na razumijevanje od strane roditelja. Ponekad odrasli na teškoće koje dijete opisuje reagiraju negiranjem i umanjivanjem kako bi smanjili svoj osjećaj straha ili nelagode. Pitam se postoji li mogućnost da im se ponovno obratiš i daš im do znanja do koje mjere teškoće s kojima se nosiš utječu na tebe. Iz tvog upita ostalo mi je nejasno postoje li uz ponašanja nastavnice još neke teškoće s kojima se nosiš, a koje u tebi stvaraju osjećaj beznađa te jesi li se do sada povjerila još nekoj odrasloj osobi. Ako u tvojoj školi postoji psiholog ili pedagog,  možeš im se obratiti kako bi ti pomogli u nošenju s teškoćama. Važno mi je da znaš da zaslužuješ uho za slušanje i pomoć u nošenju sa svim osjećajima i situacijama koje ti predstavljaju problem. Time što si nam se javila stekla sam dojam da si hrabra i da ti je stalo do toga da ti bude bolje, što ima veliku vrijednost i zbog čega te pohvaljujem. Voljela bih te ohrabriti da ne odustaneš u pokušaju da pronađeš odraslu osobu koja će te saslušati i pomoći ti. Također,  žao mi je što su ponašanja nastavnice dovela do toga da posumnjaš u sebe i svoju inteligenciju. Vjerujem kako je to moglo utjecati na tvoju motivaciju i vjeru da možeš postići dobar uspjeh. Važno mi je da ne povjeruješ u to da nisi inteligentna, već da razmisliš o svim trenucima u kojima si pokazala svoju inteligenciju. Ako ti je trenutno teško pronaći takve trenutke, to je također nešto o čemu bi mogla razgovarati sa stručnom osobom u školi. Sigurna sam da postoji puno tvojih kvaliteta i kompetencija na koje možda zaboraviš kad se suočavaš s nekim teškoćama. U tim trenucima važno se prisjetiti i razmisliti na što si kod sebe ponosna i po čemu se ističeš od drugih.
Foto: Giphy/ Freepik - jcomp

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Kada sam u učionici osjećam se kao da se gušim, usta mi se suše i imam nagon na povraćanje' HELP

'Jako sam usamljena, uvijek sam sama pod odmorom, osjećam se kao da me ljudi izbjegavaju' HELP

'Rekla sam mami da mi nije dobro i da trebam pomoć, ali mi ona kaže da lažem i izmišljam' HELP

Voljela bih kad bi nam povratno javila kako se osjećaš, je li se situacija promijenila i kako ti se čine prijedlozi koje smo ti dali. Ako budeš htjela više pričati o svemu što te muči, možeš nas nazvati na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona svakim radnim danom od 9 do 20 sati, na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili nam poslati upit na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno toplih pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefon


Pomoć hrabri telefon samo hrabro help