Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE:

Imam 18 godina, završavam srednju i trebala bih na faks i htjela bih ići, ali moji nisu u financijskoj situaciji da me šalju. Izgubila sam najbolju prijateljicu, što znači sad kad škola završi, neću imati nikog, cijelo će se društvo razići. Ne znam što dalje da radim ako ne idem na faks, moram ići raditi, a i sami znate koliko je teško naći posao kod nas (idem za upravnog referenta), živim bogu iza nogu, ali doslovno tu nema života i ako uspijem naći posao plaća je mala da bi sama živjela, sa svojima ne mogu više jer tata je užasno živčan i kad preko zime ne radi (kod kuće je) i non stop se svađamo... Problem je u tome što ne znam kako dalje, nemam ni volje ni snage za životom u zadnje vrijeme. Često razmišljam da si oduzmem život. Jasno mi je da ima ljudi s puno gorim problemima od mene, ali ja ne vidim izlaz, ne želim život u kojem moram gladovati, razmišljati hoću li imati za život ili  udati se za nekog samo da bih imala sigurnu budućnost kao moja mama i onda ispaštati zbog toga ostatak života... Stvarno bih voljela kad bi mi mogli nekako pomoći jer ne mogu više.


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

via GIPHY


Draga djevojko, hvala ti na javljanju i na tome što si svoje teškoće odlučila podijeliti. Kažeš da završavaš srednju školu i da nemaš financijske mogućnosti za upis fakulteta. Ako sam dobro razumjela, to te brine jer ne znaš kako ćeš se uspjeti snaći u novim životnim okolnostima, misliš da se nećeš moći osamostaliti i da ćeš i dalje živjeti s roditeljima, a kažeš da s tatom nisi u dobrim odnosima. Također, brine te i to što si izgubila prijateljicu i pitaš se što će nakon škole biti s tvojim društvom. Ta razmišljanja smanjuju ti snagu i volju za životom te razmišljaš o tome da se ubiješ.

Zabrinulo me to što kažeš da ne vidiš izlaz i da razmišljaš o tome da si oduzmeš život. Pitam se koliko dugo to traje i jesi li nekad pokušala to napraviti. Nekad adolescenti kažu da su im brige koje osjećaju prevelike i da misle da ih više neće moći izdržati, što im potakne želju za samoubojstvom. Često u takvim situacijama žele samo prestanak boli, bespomoćnosti, neizvjesnosti, patnje, a ne razmišljaju o konačnosti te odluke. Ako u nekom trenutku osjetiš želju da se ubiješ, važno mi je da odmah nazoveš nekoga kome vjeruješ, ili barem hitnu pomoć na broj 112. Iz tvojeg upita imam dojam da te preplavljuje neizvjesnost koju osjećaš i nemogućnost predviđanja toga što će se sve i na koji način mijenjati u tvojem životu. Važno mi je i da znaš da se brojni mladi tvojih godina suočavaju sa sličnim brigama te da je u redu potražiti pomoć u tom razdoblju. Nekada je dovoljno povjeriti se bliskim osobama, a nekada je potrebno i obratiti se stručnjaku mentalnog zdravlja koji ti može pomoći da se osjećaš bolje. S obzirom na to da si i sama rekla da želiš i trebaš pomoć, potičem te da kod svog liječnika potražiš uputnicu za psihologa ili psihijatra, ili da se za početak obratiš stručnom suradniku u školi koju pohađaš.

Nadam se da će ti to pomoći da prebrodiš teškoće s kojima se trenutno nosiš. Znaj da situacija može biti bolja i da se možeš osjećati osnaženije i ugodnije, kako i zaslužuješ.


Ako budeš htjela razgovarati o tome, možeš nazvati liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111 radnim danima od 9 do 20 sati ili nam se javiti putem chata radnim danima od 17 do 20 sati, kao i pisati na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,
tvoj Hrabri telefon


Foto: Hrabri telefon/Unsplash/Giphy

M.Z. / Hrabri telefon


Provjeri još...

'Ružan sam, nemam curu i imam žute minute – kako da nađem nekoga tko će me voljeti?'

Depresija u svakodnevici – kako funkcionirati kada ti je svega dosta i bijes zavlada?

Kad se čini kao da nema izlaza: 'Razmišljala sam o samoubojstvu već bezbroj puta'

Samoubojstvo tinejdžeri problemi hrabri telefon

Još vijesti