Slika nije pronađena

Kada govorimo o zlostavljanju, svi najčešće pomislimo na fizičko zlostavljanje. No, jedan od najčešćih oblika zlostavljanja odvija se kroz vrijeđanje, ignoriranje ili druge vrste poticanja da se osjećaš neugodno u vezi sebe – takvo zlostavljanje zovemo psihičkim (ili emocionalnim).

Kako prepoznati psihičko zlostavljanje?
Bilo da smo unutar obitelji ili među prijateljima, ponekad nailazimo na sukobe i nesuglasice. Može se dogoditi da su tvoji roditelji ljuti na tebe zbog nedavne ocjene, ili da se tvoja prijateljica ljuti zato što nije dobila odgovor od tebe na Viber poruku. Postoje načini na koje je u redu reagirati u slučaju sukoba. Na primjer, u redu je da ti roditelj u slučaju dobivanja loše ocjene osigura dodatnu pomoć za učenje ili da ti privremeno zabrani igranje igrica na računalu. Nije u redu ako te omalovažava govoreći ti da si 'idiot', 'glupača', druge uvrede, ili da ti zabrani izlazak iz sobe i komunikaciju s prijateljima. Isto tako, ako se tvoja prijateljica ljuti na tebe, u redu je da ti to kaže i da porazgovarate o tome što se dogodilo i kako možete popraviti situaciju. Nije u redu u takvom razgovoru doživljavati uvrede, prijetnje ili druge oblike nasilja.


Neki od oblika psihičkog zlostavljanja mogu biti: izrugivanje, ponižavanje, vikanje/deranje, prijetnje, vrijeđanje, kontroliranje ili prevelik pritisak, zabrana viđanja prijatelja, izjave poput 'nikad ništa od tebe'…

Što možeš napraviti?
Najprije, važno je znati da se nitko nema pravo prema tebi ponašati na opisani način, pa tako ni odrasle osobe. Možda u tvojoj okolini postoji odrasla osoba kojoj vjeruješ i kojoj se možeš povjeriti ako doživljavaš emocionalno zlostavljanje. Na primjer, to može biti nastavnik, stručni suradnik u školi ili neki član šire obitelji. U Hrvatskoj postoji i institucija koja se zove Centar za socijalnu skrb, čija je dužnost zaštititi obitelj te pomoći roditeljima da postanu bolji prema svojoj djeci.

Da bi lakše mogao/la razumjeti kako se osjeća mlada osoba koja doživljava psihičko zlostavljanje, pročitaj ovotjednu priču na javnom računu Hrabrog telefona na Viberu! Priči možeš pristupiti i skidanjem stickera putem linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri.


Ako ti je potrebna dodatna podrška ili savjet, uvijek se možeš javiti Hrabrom telefonu za djecu i mlade na besplatni i anonimni broj 116 111, radnim danom od 9 do 20 sati.


Foto: Profimedia/Hrabri telefon

M.Z. / PR

Provjeri još...

Što kad cuganje postane problem? Evo kako prepoznati ovisnost o alkoholu!

Tinejdžerica usred svađe staraca – kako prebroditi preljub bez da itko strada?

COOL OR NOT COOL Što kad starcima 'poleti' ruka i opale ti šamar?

Obitelj problemi hrabri telefon Psihičko zlostavljanje samo hrabro

Još vijesti