Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE:

Često imam suicidalne misli... U obitelji mi je sve super, ne zlostavljaju me roditelji niti išta slično, društvo mi je također dobro, ali meni se ipak znaju javljati suicidalne misli... Npr. što bi bilo da se sad objesim, kako bi ostali reagirali ili da se bacim s balkona, ili često kada hodam ulicom i prolaze auti pada mi na pamet da se bacim pod auto/kamion.
Ja stvarno ne razumijem zašto mi se takve misli javljaju, ali ne mogu ih zaustaviti. Help

ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko/dragi mladiću,
hvala ti što si nam se obratio/la i podijelio/la s nama svoje brige, vjerujem kako je za to potrebno puno hrabrosti i snage. Moram priznati da me zabrinulo to što si napisao/la. Kažeš da si zadovoljan/a odnosom koji imaš sa svojim roditeljima i prijateljima, no da imaš suicidalne misli. Također, opisuješ misli koje ti se javljaju kada hodaš ulicom i što bi se dogodilo kada bi počinio/la suicid.

Pričati o suicidu većini ljudi nije lako, no o toj temi je važno razgovarati. Suicidalne misli najčešće se javljaju kada se problemi doimaju nerješivima, dugotrajnima i izvan vlastite kontrole. Nekim tinejdžerima se čini da se situacija u kojoj se nalaze neće nikada promijeniti i da im nikada neće biti bolje. Važno mi je da znaš da se ne trebaš nositi sam/a sa suicidalnim mislima. S obzirom na to da si mi spomenuo/la kako si u dobrim odnosima s roditeljima i prijateljima, pitam se kako ti se čini ideja da im se povjeriš oko teškoća koje te opterećuju. Također, voljela bih te potaknuti da razgovaraš sa stručnim suradnikom u školi ili liječnikom opće prakse. Mislim da je to važno kako bi u dogovoru s njima mogao/la definirati neke korake koje možete poduzeti da ti bude bolje, poput posjeta psihologu ili psihijatru, koji će u razgovoru s tobom najbolje procijeniti ozbiljnost situacije kao i što možeš napraviti da se osjećaš bolje.

Ako u nekom trenutku osjetiš potrebu da si učiniš nešto nažao, možeš nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida na broj 01 2421 603 koji radi od 0 do 24 sata. Također, voljela bih da nam se javiš na anonimnu i besplatnu liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111 koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati kako bismo smisliti što možeš napraviti da se osjećaš bolje.

Želim ti puno snage i ustrajnosti u nadolazećim koracima!


Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon.

Foto: Shutterstock

M.Z. / Hrabri telefon
Pročitajte još:

'Osjećam se izgubljeno, razmišljam o samoubojstvu i mrzim samu sebe' – kako nastaviti dalje?

Samoozljeđivanje i kako si pomoći: 'Imam 15 godina i imala sam razloge koji to opravdavaju'

'Stalno sam tužna, nisam zadovoljna svojim izgledom i režem se' - što napraviti kad depresija prevlada?

Samoubojstvo Obitelj problemi društvo suicid hrabri telefon

Još vijesti