Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE: Mama me udarila, i da, to je bio prilično jak šamar, glava na drugu stranu... Otjerala me da idem u jednu prostoriju izvan kuće (gdje je miš), a gdje je i ona krenula, ali se vratila, nakon što je mene natjerala. Ja sam joj rekla da se i ja bojim koliko i ona te me na osnovu toga udarila. Imam 16 godina, nikad nismo imale taj mama-dijete odnos. Uvijek je više voljela brata, mislim on kada dođe s fakulteta ona je drugačija prema meni, kao da nisam njeno dijete, a kada brat ode, tek nakon tjedan dana, bude malo bolje. Ne znam više što da radim. Želim biti obična tinejdžerka, koja plače jer joj je momak ostavio 'seen', a ne cura koja svaki mjesec plače barem 2-3 puta zbog svoje mame... Stvarno više ne znam što da radim... I kada sam pričala s njom oko toga, bilo je bolje nekih tjedan dana, i opet sve isto...


ODGOVOR HRABRI TELEFON: Draga djevojko, za početak bih ti voljela reći koliko je hrabro od tebe što si odlučila podijeliti s drugima ono što proživljavaš. Iz tvog sam upita stekla dojam da imaš teškoće u odnosu s mamom. Opisala si situaciju u kojoj te udarila i tjerala da radiš nešto čega se bojiš. Također, kažeš da imaš dojam da se oduvijek drugačije ponašala prema tebi i da imaš dojam da nemate blizak odnos. Kažeš da zbog toga plačeš i da se pitaš kako to promijeniti. Žao mi je zbog toga. Čini mi se da tvoj odnos s mamom u tebi izaziva brigu, tugu i bespomoćnost jer imaš dojam da je to teško promijeniti.

Odnos djece i roditelja je uvijek odgovornost roditelja. Oni su ti koji trebaju brinuti o djeci, o njihovoj dobrobiti, pružati im ljubav i podršku. Nekad, nažalost, to izostane i roditelji svojim ponašanjem djeci nanose štetu, bilo tjelesnu, bilo emocionalnu. Roditelji ne smiju udarati djecu, vrijeđati ih, niti ih prisiljavati da rade nešto od čega strahuju. Važno mi je da znaš da ti ni na koji način nisi odgovorna za to kako se ona ponaša. Njezina roditeljska dužnost je promijeniti svoje ponašanje i pronaći neki način da vaš odnos bude otvoreniji, topliji i da među vama postoji veća bliskost. Želim te pohvaliti zbog toga što si pokušala s njom razgovarati o tome. To je vrlo zrelo od tebe i drago mi je što si tada primijetila barem male pomake. Ipak, s obzirom na to da nisu dugo potrajali, voljela bih da razmisliš o tome s kojom drugom osobom u svojoj okolini bi sada mogla razgovarati o tome kako se osjećaš i kako se mama ponaša prema tebi. Možda je to tata, razrednik, baka, mama neke prijateljice, teta ili slično. Ta osoba te može zaštititi i pronaći način da mama dobije podršku stručnjaka kako bi promijenila svoje ponašanje. Također možeš razmisliti o tome da o svemu kroz što prolaziš porazgovaraš sa školskim psihologom ili pedagogom, koji je tu za bilo koju temu koja muči mlade. Odrasle osobe imaju odgovornost zaštititi mlade osobe te im pružiti razumijevanje i podršku u situacijama kada im je teško.


Voljela bih da nam se javiš i na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani volonteri koji su tu kako bi saslušali svaku dječju brigu te pokušali pomoći. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Želimo ti puno ljubavi i podrške te se nadam da ćemo se čuti!


Puno pozdrava,

tvoj Hrabri telefon.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Hrabri telefon

M.Z. / Hrabri telefon

Provjeri još...

Što kada se pojave problemi u obitelji? Evo kako ih prepoznati i kako se s njima nositi!

Misliš da te starci zanemaruju? Prepoznaj znakove za alarm i nauči kako reagirati!

'Roditelji me mrze i ismijavaju me' – odgovaramo na probleme koji vas muče

Obitelj nasilje šamar hrabri telefon samo hrabro