Slika nije pronađena

Prirodno je da obitelj povremeno prolazi kroz razdoblja određenih problema i ulaženja u sukobe. Ta razdoblja obitelji mogu pomoći da sazre i da bude još bliskija u budućnosti. No, ponekad problemi mogu postati dugotrajni i štetni za obitelj.

Kako prepoznati da se obitelj nosi s problemima?

Jedan od znakova može biti da u obitelji doživljavamo često raspravljanje i nesuglasice u kojima ne dolazimo do zajedničkog rješenja, već se neugodni razgovori nastavljaju. Zbog problema koje imamo, u obitelji se mogu pojaviti emocionalni izljevi poput ljutnje. Roditelji i djeca tada si govore grube riječi koje inače ne misle. U težim slučajevima, u obitelji može doći do različitih oblika nasilja među roditeljima ili prema djetetu. Osim toga, može doći do izbjegavanja razgovora između roditelja i djeteta, što produljuje neugodne osjećaje i ne razrješava sukob.Što učiniti ako imaš probleme u obitelji?

Ako u svojoj obitelji primjećuješ neke teškoće, možda ne znaš kako razgovarati s članovima obitelji o tome kako se osjećaš. Razgovor s njima je važan korak u uspostavi otvorene komunikacije koja je temelj bliskih i podržavajućih odnosa. U razgovoru je važno koristiti vrstu komunikacije koju zovemo ja-poruke. Umjesto da pričamo ti-porukama (primjerice: ti me nikad ne slušaš i previše si stroga), možemo istu rečenicu reći na drugačiji način, imenujući kako se osjećamo (primjerice: osjećam se neshvaćeno kada me nisi dobro razumjela, voljela bih da me saslušaš). Takav način razgovora povećat će šanse da nas druga osoba sasluša i shvati kako se osjećamo.

Ako su teškoće u tvojoj obitelji ozbiljnije i uključuju nasilje, važno je potražiti pomoć odrasle osobe koja ti može pomoći.

Kako se osjeća mlada osoba koja živi u obitelji koja se nosi s problemima?

Puno je osjećaja koje takva mlada osoba može doživljavati. Neki od njih mogu biti strah od promjena, strah od pokazivanja emocija, zabrinutost, tuga, usamljenost i ljutnja. Osim toga, mlade osobe mogu postati nezainteresirane za sve druge stvari koje im se događaju, poput druženja s prijateljima ili školske obaveze.

Kako bi lakše mogao/la razumjeti kako se osjeća mlada osoba u obitelji s problemima, donosimo ti priču jednog dečka koji je o svom iskustvu odlučio progovoriti. Njegovu priču prenosimo na javnom računu Hrabrog telefona na Viberu!


Naljepnice i informacije o javnom računu potraži preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri.


Ako ti je potrebna dodatna podrška i savjet u vezi problema s kojima se nosiš u obitelji, nazovi besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 ili se javi putem maila savjet@hrabritelefon.hr.


Foto: Hrabri telefon/Shutterstock

M.Z. / PR


Provjeri još...

Hrabri telefon sluša kao da je svaki problem najveći

Novi Stickeri koji šalju totalno drugačiju poruku – pokaži ekipi da ti je stalo do njih!

Mali korak za velike promjene – uključi se u kampanju Hrabrog telefona i dopusti da ti pomognemo

Obitelj problemi hrabri telefon Stickeri samo hrabro

Još vijesti