Slika nije pronađena

Važno je znati da postoji razlika između stvari koje želimo i koje nam trebaju. Najnoviji model mobitela ili tenisica nisu stvari koje ti trebaju, dok hrana, piće, zaštita i obrazovanje to jesu i roditelji ili skrbnici bi ti ih trebali omogućiti. Postoje različiti oblici zanemarivanja i svaki može ostaviti posljedice na odrastanje.

Zašto se zanemarivanje događa?

Različiti su razlozi zbog kojih se zanemarivanje može događati. Ponekad se obitelj trudi najviše što može, no nedostatak novca onemogućava roditeljima da se brinu o djeci. U tim situacijama pomoć najčešće pruža Centar za socijalnu skrb.

U nekim drugima obiteljima u kojima su djeca zanemarena osobe koje se brinu o njima imaju problem s alkoholom ili drogama, a može im biti i narušeno fizičko ili mentalno zdravlje.

Koji god bio razlog – zanemarivanje nikada nije tvoja krivnja i imaš pravo dobiti i tražiti pomoć i podršku.


Što možeš napraviti?

Ako sebe ili nekog od svojih prijatelja prepoznaješ u nekoj od ovih rečenica, želimo da znaš da postoji način da dobijete pomoć.

Djeca i tinejdžeri koji zovu Hrabri telefon nam često kažu da se boje da će biti oduzeti svojim roditeljima ili 'završiti u domu' ako se nekome obrate. Međutim, djeca se oduzimaju roditeljima samo ako žive u uvjetima opasnima za život i sigurnost i za donošenje te odluke je obično potrebno duže vremena, a prvi korak je pružanje pomoći obitelji. Prvi korak do toga da ti i tvoja obitelj dobijete pomoć je razgovor s odraslom osobom od povjerenja – to može biti nastavnik, stručni suradnik u školi, roditelj tvojih prijatelja ili neka druga osoba kojoj vjeruješ.

Kako zanemarivanje izgleda?

Kako bi lakše mogao/la razumjeti kako izgleda zanemarivanje i kako se može osjećati dijete koje se nosi s time, donosimo ti priču jedne bake koja je primijetila zanemarivanje svog unuka. Njezinu priču prenosimo na javnom računu Hrabrog telefona na Viberu!

Naljepnice i informacije o javnom računu potraži preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri.


Ako ti je potrebna dodatna podrška i savjet u vezi zanemarivanja, nazovi besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 ili se javi putem maila savjet@hrabritelefon.hr.


Foto: Hrabri telefon/Pixabay/Shutterstock

M.Z. / PR

Provjeri još...

Što kada se pojave problemi u obitelji? Evo kako ih prepoznati i kako se s njima nositi!

Hrabri telefon sluša kao da je svaki problem najveći

Novi Stickeri koji šalju totalno drugačiju poruku – pokaži ekipi da ti je stalo do njih!

Obitelj problemi zanemarivanje hrabri telefon samo hrabro

Još vijesti