Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Prije 3 dana smo se ja i prijateljica išle vozat jako kasno jer nam je bilo dosadno i vruće. Bilo je sigurno oko pola jedan kada smo došle do škole u koju idemo. Vidjele smo kako 4 dečka (oko 17-24) godine tuku dečka koji ima možda oko 16. Ja i ona smo htjele nešto poduzeti ili bilo što viknuti, ali smo se bojale jer su to ipak 4 muškarca, a nas je samo 2. Znam da je grozno što nisam ništa napravila, ali stavite se u moju situaciju, bojala sam se da ne krenu za nama i ne ubiju boga u nama. Na kraju su prestali i otišli sjesti tamo negdje na klupe dok je taj dječak pobjegao negdje. Užasno se osjećamo i ja i moja prijateljica jer nismo ništa poduzele i ne mogu izbrisati taj događaj iz glave. Mislite li da smo trebale nešto napraviti? I htjela sam pitati što napraviti u takvim situacijama? Da je bilo ljudi okolo sigurno bih nešto poduzela, ali ovako nisam ništa mogla.Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,
na početku te želim pohvaliti što si odlučila podijeliti situaciju u kojoj si se našla i potražiti pomoć. Iz tvog upita stječem dojam da si brižna mlada djevojka koja je prepoznala nasilje i željela reagirati. Želim pohvaliti tvoju odlučnost da potražiš informacije koje bi ti pomogle ako se nađeš u sličnim situacijama.
Ako sam dobro razumjela, tvoja prijateljica i ti ste svjedočile fizičkom napadu četiri mladića na jednog mlađeg mladića. Željele ste reagirati i pomoći mu, ali ste bile zabrinute i za vlastitu sigurnost. Imam dojam da vas je ovaj događaj uznemirio i da ste se osjećale bespomoćno te vas zanima što napraviti ako se ponovno nađete u takvoj situaciji.
Žao mi je čuti da ste tvoja prijateljica i ti svjedočile ovom događaju. Vjerujem da ste osjećale strah i zabrinutost za napadnutog mladića, ali i da ste se bojale da se i same ne izložite opasnosti. Ponosna sam jer ste prepoznale da mladiću treba pomoć i jer ste željele reagirati. Ovaj čin mi pokazuje kako prepoznajte nasilje i imate namjeru zaustaviti ga i spriječiti, za što vas želim posebno pohvaliti. Ipak, drago mi je da ste prepoznale opasnost situacije i odlučile brinuti i za vlastitu sigurnost. Važno mi je naglasiti da su situacije u kojima su mlade ili odrasle osobe fizički ili verbalno nasilne jedne prema drugima su neprimjerene i važno je reagirati kako bi se spriječile posljedice ovakvih ponašanja. Izloženost fizičkom ili verbalnom nasilju može imati različite tjelesne ili emocionalne posljedice poput tjelesnih ozljeda i povreda, ali i razvoj slabijeg mentalnog zdravlja. Također, svjedočenje nasilju može biti potresno i kod izložene osobe izazvati ponavljajuće misli, osjećaje straha, tuge, ljutnje i brige nakon samog samog događaja. Zbog toga je važno podijeliti svoje brige i o takvom iskustvu razgovarati s odraslim osobama od povjerenja.
U situaciji svjedočenja fizičkom nasilju važno  je pozvati u pomoć odrasle osobe koje mogu intervenirati i spriječiti nastavak fizičkog nasilja. Ove osobe mogu biti roditelji, učitelji ili druge odrasle osobe koje se nalaze u vašoj blizini ili policijski službenici koje možete pozvati putem broja 192. Nadalje, u situacijama kada nisi sigurna što napraviti ili ti je potreban razgovor i podrška, možeš se obratiti Hrabrom telefonu.

Besplatna savjetodavna linija Hrabrog telefona za djecu dostupna je svakim radnim danom od 9 do 20 sati na broj 116 111 ili putem chata koji je otvoren od 15 do 19 sati. Na kraju te želim još jednom pohvaliti što si pokazala hrabrost i zrelost i odlučila podijeliti svoje brige i pitanja.
Puno pozdrava ti šalje,
tvoj Hrabri telefonPogledajte još:

'Već puno godina to krijem u sebi jer znam da moji to ne bi dobro prihvatili i uvijek sam se bojao reći' HELP

'Svaki dan ja sam jako usamljena - doslovno osjećam fizičku bol i jako sam nesretna' HELP

'Moj očuh svaki drugi dan napada mene, moju sestru i mamu' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti