Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

U zadnje vrijeme sve više i više razmišljam kako ću kad mi umru mama i tata, a pogotovo baka. Volim ih sve podjednako, ali se smrti, blago rečeno, užasavam. Iskreno nisam osoba koja neke stvari uopće uzima k srcu, ali mislim da kada bi mi javili da je netko moj umro, ja mislim da ja to ne bih mogla podnijeti i uopće ne znam kako bih dalje nastavila sa životom. Imam 17 i cijeli život je preda mnom, ali u zadnje vrijeme samo o tome mislim. Ne mogu uopće pojmiti da jednog dana neće biti mojih roditelja niti bake. Jednostavno za mene je to doslovce nestvarno i nemoguće. Ne znam što da radim, ubija me to, koristim uvijek najbolje vrijeme da budem s njima i kad se to sve dogodi, ja zaista ne znam kako ću to podnijeti.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

drago mi je što si podijelila svoje brige ovim putem. Čitajući tvoj upit dobila sam dojam da si brižna djevojka koja je istinski zabrinuta zbog potencijalnog gubitka svojih voljenih osoba. Napisala si da jednostavno ne možeš zamisliti kako bi to izgledalo da tvoji roditelji ili baka više nisu s tobom. Istovremeno te brine i kako bi njihova smrt utjecala na tebe. Doima ti se da ne bi mogla nastaviti živjeti bez njih.

Strah je jedan od temeljnih ljudskih osjećaja. On ima obrambeni karakter, priprema nas na reakciju u neugodnim situacijama i evolucijski je važan. Strah od gubitka voljenih osoba koji tebe brine je na neki način prirodan – vjerojatno je svatko od nas, bilo svjesno ili nesvjesno, u nekom trenutku bio zabrinut zbog potencijalnog gubitka bliskih osoba. Vjerujem da te brine neizvjesnost povezana uz ideju smrti, ali i da te preplavljuje nerazumijevanje i neznanje onoga što će se dogoditi nakon smrti voljenih osoba i kako će tvoja svakodnevnica tada izgledati. Potpuno je razumljivo da je sama pomisao na gubitak članova obitelji bolna, a kada kažeš da u zadnje vrijeme sve češće razmišljaš o tome, vjerujem da ti nije nimalo lako. Pitam se kako je taj strah kod tebe nastao, odnosno je li on nešto što te već duže muči ili ga možeš povezati s posebnim okolnostima. Primjerice, strah od gubitka je čest ako nama bliske osobe imaju zdravstvene probleme koji bi mogli utjecati na njihovu dobrobit. U svakom slučaju, anksioznost povezana sa smrću je prirodna reakcija svake osobe, sve dok ona ne ometa njeno svakodnevno funkcioniranje. Ako taj strah postane previše i osoba ne uspijeva prestati brinuti se, važno je razgovarati o svojim brigama sa sebi bliskim osobama. Bilo mi je drago pročitati da u zadnje vrijeme zbog ovog straha pokušavaš provesti što više slobodnog vremena sa svojim bližnjima. Pitam se kako ti se čini otvoriti temu straha od gubitka s njima. Isto tako, možeš se obratiti stručnoj službi u školi, psihologu ili pedagogu, koji ti može pružiti podršku i pomoći ti nositi se s tim strahom. Jedan od načina nošenja sa strahom može biti da u trenucima kada ti se on javlja, izraziš svoje misli i osjećaje pisanjem, crtanjem ili nekom od aktivnosti koja te opušta. Možeš odrediti vrijeme u danu za misli i aktivnosti vezane za strah, tako da preostali dio dana možeš usmjeriti na neke druge aktivnosti.

Također, u situacijama kada ti je teško, kada imaš dojam da te muče brojne brige ili jednostavno osjetiš potrebu razgovarati s nekim, uvijek možeš nazvati Hrabri telefon na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati,  pisati na savjet@hrabritelefon.hr ili se javiti na chat Hrabrog telefona radnim danima od 15 do 19 sati.

Želi ti puno hrabrosti u daljnjem nošenju sa svojim brigama,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Glumim da sam ok, ali u sebi vrištim i lagano umirem' HELP

'Osjećam se toliko krivom. Nemam pojma što će sa mnom biti, sama sa sobom ne mogu više, neizdrživo je' HELP

'Ja znam da ovo najviše muči mojeg brata i moju mamu, ali ja se iznutra raspadam. Ne znam što da radim' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti