Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Bok. U posljednje vrijeme me svi počinju izbjegavati, sve prijatelje, koje sam imala svi su samo otišli. Ali zaista ništa nisam napravila, da jesam, izvinula bi se. Svi se samo odjednom prestaju družiti sa mnom. Polako se počinjem totalno povlačiti u sebe. Jesam li ja problem? Ne volim tračati i komentirati druge i također ne pričam previše o sebi jer se bojim. I kada to shvate, svi se samo maknu od mene. Počinjem polako gubiti volju za bilo čime. Inače sam jako vedra i nasmijana osoba, ali eto ne znam. Ponekada pomislim da sam samo greška koja korača svijetom. Ne želim da me itko žali, samo sam željela izbaciti to iz sebe.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

za početak bih te htjela pohvaliti što si nam se odlučila javiti. Smatram da je to zaista hrabro od tebe i pitam se kakav je bio osjećaj nakon što si s nama podijelila svoje brige. Ako sam dobro shvatila, u posljednje vrijeme prijatelji su se prestali družiti s tobom. Smatraš kako razlog leži u tome što ne voliš tračati druge ljude i što ne pričaš previše o sebi. Kažeš kako se zbog cijele situacije počinješ povlačiti u sebe i gubiti volju za bilo čime. Rastužilo me kada sam pročitala da ponekad misliš da si greška koja korača svijetom i važno mi je da znaš da smo tu za tebe da te saslušamo i pružimo podršku.

S vremenom, prijateljstva se mijenjaju i postaju manje snažna nego što su nekad bila. Nije se lako nositi s udaljavanjem ili prekidanjem prijateljstva i mladi koji nam se javljaju često navode kako se zbog toga osjećaju tužno, ljuto i bespomoćno. Pitam se koji se osjećaji tebi javljaju. Navela si kako smatraš da je razlog prekida prijateljstva to što ne voliš tračati i komentirati druge ljude. Drago mi je čuti da ne voliš ogovarati i htjela bih te pohvaliti jer je kvalitetne odnose moguće graditi i bez toga. Također, kažeš kako je razlog i to što ne pričaš puno o sebi. Ljudi se međusobno razlikuju po tome koliko su u odnosima spremni pričati o sebi. Pri tome bitnu ulogu ima povjerenje koje se gradi polako kroz duži vremenski period. Važno mi je da znaš kako sama odlučuješ koliko ćeš reći o sebi i u kojem trenutku. U redu je ako nisi odmah spremna otvoreno pričati i druga osoba to treba poštovati. Nadalje, zanima me jesi li prijateljima razgovarala o razlozima prekida prijateljstva. Kroz razgovor možeš reći kako se osjećaš, saznati kako se oni osjećaju i otkriti razloge zbog kojih ste se udaljili. U razgovoru s prijateljima mogu ti pomoći ja-poruke kroz koje možeš izraziti svoje osjećaje, želje i potrebe te kako tuđe ponašanje utječe na tebe. Ja-poruke se sastoje od tri dijela: opisa tuđeg ponašanja, opisa tvojih osjećaja kada se osoba tako ponaša i opisa tvoje želje što bi htjela drugačije. Primjer ja-poruke je: „Kada si mi se prestala javljati na poruke (opis tuđeg ponašanja), osjećala sam se tužno (opis tvojih osjećaja). Htjela bih da otvoreno razgovaramo o tome postoji li problem između nas (opis tvoje želje).“ Ja-poruke se razlikuju od ti-poruka koje zvuče optužujuće i mogu pokrenuti svađu. Primjer takve poruke je: „Ti mi nikad ne pošalješ poruku!“. Pitam se kako ti se čini ideja da s prijateljima pokušaš razgovarati putem ja-poruka. Naposljetku, važno mi je reći kako nije bitan broj prijatelja nego kvaliteta odnosa koji imaš s njima. Također, ponekad prekid prijateljstva sa sobom može donijeti olakšanje i otvoriti mogućnost za upoznavanje novih prijatelja.

Voljela bih čuti što misliš o prijedlogu da otvoreno razgovaraš s prijateljima. Ako nisi sigurna kako započeti razgovor i što reći ili ako imaš neka druga pitanja možeš nam se javiti na našu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Imam 17 godina i prije sam se često rezala te sam sada opet počela' HELP

'Prije 7 dana sam izgubila dečka, poginuo je u saobraćajnoj nesreći.' HELP

'Unazad godinu dana sam postao jako anksiozan i depresivan zbog škole, nemam volje ni za čim' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti