Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE: Pozdrav svima... Kao što naslov govori imam probleme kod kuće. Najmanji problem je što nisam ja problem nego moji roditelji, osobito moja mama. Cijelo vrijeme misli da ju tata vara i sve to i popraćeno je takvim svađama, a nažalost ja sam na svakoj prisutna. Mama zna tako psovati i ružno je za čuti i ja jednostavno ne znam što sa sobom. Razmišljala sam o povređivanju sebe, samoubojstvu, ali čemu to ako neće ništa popraviti? Molim vas ako ima tko što slično, nek mi da savjet kako da to prebrodim....hvala

ODGOVOR HRABRI TELEFON: Draga djevojko, hvala ti što si nam se obratila i podijelila s nama svoje brige, vjerujem kako je za to potrebno puno hrabrosti i snage. Ako sam dobro shvatila, prisutna si svađama svojih roditelja u kojima tvoja majka krivi oca za preljub te pritom koristi vulgaran rječnik. Žao mi je to čuti. Nijedno dijete ne zaslužuje gledati i slušati tako nešto. Mogu pretpostaviti da se osjećaš tužno, zabrinuto i uplašeno, kao i mnoga druga djeca čiji se roditelji svađaju.

Kad se ljudi svađaju, onda često kažu i ono što ne misle jer se teže kontroliraju, što svejedno nije opravdanje za njihovo ponašanje. Roditelji su ti koji bi trebali svojoj djeci pružiti sigurnost i toplinu, umjesto da ih na ovakav način opterećuju svojim svađama. Njihov odnos je njihova odgovornost i oni su ti koji mogu nešto napraviti kako bi riješili svoje nesuglasice.

Pitam se kakav odnos inače imaš s roditeljima te kako ti se čini ideja da pokušaš razgovarati s njima i iskreno im reći kako se osjećaš zbog cijele situacije. Osim razgovora s roditeljima, možda bi svoje brige mogla podijeliti s još nekom osobom od povjerenja, na primjer prijateljima, članovima obitelji koji te mogu saslušati ili psihologom i nastavnikom, ako ideš u školu.

Moram priznati da me brine što kažeš da razmišljaš o samoozljeđivanju i samoubojstvu. Suicidalne misli najčešće se javljaju kada se problemi doimaju nerješivima, dugotrajnima i izvan vlastite kontrole. Nekim tinejdžerima se čini da se situacija u kojoj se nalaze neće nikada promijeniti i da im nikada neće biti bolje, no važno mi je da znaš da postoji način da se osjećaš bolje i da se situacija promijeni. Zapamti da se ne trebaš sam nositi s tim teškoćama. Odrasli su tu da te zaštite i pruže ti podršku koja ti je potrebna.


Ako u nekom trenutku osjetiš potrebu da si učiniš nešto nažao, možeš nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida na broj 01 2421 603 koji radi od 0 do 24 sata. Također, voljela bih da nam se javiš na anonimnu i besplatnu liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111 koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem chata radnim danima od 17 do 20 sati kako bismo smislili što možeš napraviti da se osjećaš bolje.

Želim ti puno snage i ustrajnosti u nadolazećim koracima!


Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon.


Foto: Hrabri telefon/Profimedia

M.Z.


Provjeri još...

COOL OR NOT COOL Što kad starcima 'poleti' ruka i opale ti šamar?

Tvojoj frendici je sve krenulo krivo i počela se samoozljeđivati? Evo kako joj možeš pomoći

Što kada se pojave problemi u obitelji? Evo kako ih prepoznati i kako se s njima nositi!

Obitelj Svađa problemi samoozljeđivanje

Još vijesti