Slika nije pronađena

Najgora stvar koja postoji jest kada je atmosfera u obitelji loša. Od toga da te je strah pitati bilo što zato što ne znaš kakvu ćeš reakciju isprovocirati, pa do toga da jednostavo ne možeš s nikime pričati.

Sigurno se i ti sa svojim roditeljima na dnevnoj bazi zakačiš milijun puta, no u većini slučajeva se radi o neznatnim svađama, kojih se deset minuta nakon niti ne sjećaš, a kamoli da ih računaš kao pravu svađu.

Istraživanje je pokazalo kako će roditelji u prosjeku imati oko 2184 svađa, od kojih je više od pola o tome što jedu i piju. Iskreno, taj podatak nas nije začudio zato što i sami znamo - dogovoriti se s nekime oko toga što će se jesti za ručak je dovoljan pothvat, a kamoli još kad se radi o nekim drugim situacijama, tipa odlazak u dućan - svi želimo uzeti barem 3 kilograma čokolade, no roditelji to ne dopuste. Baš se pitamo zašto...

via GIPHY


U prosjeku, to dođe na to da se oko šest puta dnevno posvađaš s roditeljima. Ne djeluje kao prevelik broj, zato što i nije. Ako malo razmisliš, sigurno možeš i ti izbrojati već i sada toliko put kad ste se 'zakačili'.

Istraživanje o kojem piše Independent je pokazalo kako je najčešći uzrok svađe, uz to da se mora pojesti sve što je na tanjuru, i svađanje oko (ne)čistoće sobe.  Također je česta pojava i ono da svi govore koliko su gladni, no ne žele jesti ako im se ponudi neka zdrava hrana. I to nam djeluje poznato!

Ali, postoji jedna stvar koja nam se sviđa: roditelji su sami priznali da u 6 od 10 slučajeva, odluče ići na kompromis i popustiti djeci, samo kako bi zadržali mir u kući. To nam djeluje razumno, ipak je mir u kući bitniji oko toga hoće li netko pojesti salatu ili ne...

Sve ove stvari su oduvijek bile razlog za svađu između roditelja i djece, no ono što je novost našeg vremena jest što se roditelji često svađaju s djecom oko toga koliko se vremena provodi na laptopu, mobitelu i ostalim uređajima. Priznajemo da svi provodimo puno, previše vremena na društvenim mrežama, pa ne možemo zamjeriti roditeljima što im to sve više smeta.

Roditelji su priznali kako dnevno provedu u prosjeku 16 minuta pregovarajući s djecom oko svih problema koje imaju, s time da ih je polovica oko toga što će se jesti i piti.

via GIPHY


Glavna kazna jest ona da će se morati manje vremena provoditi ispred ekrana - što televizije, što laptopa, ali i mobitela...

Ipak, češći je odabir onaj da se roditelji odlučuju ponuditi djeci nagradu za nešto, nego ih kazniti ako to ne naprave. To nam se više sviđa, iako je najbolje ono samo da se pregovara i razgovorom riješi sve!


Foto: Giphy/Unsplash

A.Š.

Pročitaj još:

Baš tada sretneš člana obitelji na blagajni – pet faza 'sramoćenja' kada kupuješ kondome prvi put

Poremećene holivudske obitelji – nakon jednog pogleda na njih, tvoja obitelj činit će ti se WOW

OMG Poredak rođenja u obitelji utječe na naš karakter i odabir zanimanja?!

Obitelj Svađa prosjek

Još vijesti