Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Imam najbolju prijateljicu i super smo si, no ona je vrlo pričljiva i svi u društvu je vole i sa svima se druži, a ja malo manje. Ona mene jako voli, ali imam osjećaj da nemam neko posebno mjesto...ako razumijete. Sada za vikend će ići na more s ovom jednom drugom i ja recimo ne mogu zamisliti da idem s nekim drugim, a ne s njom jer je s njom najbolje. Nedavno je dobila Iphone X i jako je smršavila, a to je oduvijek htjela. Ja pokušavam sve da smršavim, ali nema nekih vidljivih rezultata. Sve više ne volim sebe zbog toga. Nekako se osjećam loše, možda nema nekih razloga,ali eto...Što vi mislite?

Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,
hvala ti što si nam se obratila i na taj način ukazala svoje povjerenje. Prije svega bih se htjela osvrnuti na dio u kojem si napisala kako se osjećaš loše, ali da za to možda nema razloga. Bitno mi je da znaš kako je sve zbog čega se ne osjećaš dobro važno i vrijedno pažnje. Ne postoji mjerilo koje bi moglo reći što je nešto zbog čega treba brinuti, a što nije. Svaka emocija javlja se s razlogom i potrebno joj je posvetiti pažnju. Upravo zbog toga mi je drago da si nam se javila i htjela bih te pohvaliti za taj hrabri korak.
Ako sam te dobro razumjela, javila si nam se zbog briga koje imaš u vezi svoje najbolje prijateljice. Koliko sam shvatila imate dobar odnos, ali zbog drugih prijatelja koje ona ima se znaš zapitati imaš li jednako mjesto u njezinom životu kao što ona ima u tvome. Možda bi se ono što osjećaš u trenucima kad se tvoja prijateljica druži s drugima moglo opisati kao ljubomora. To je emocija koja se ponekad javlja u odnosima s ljudima do kojih nam stalo i to je prirodno. Kao i sve druge emocije, ljubomora ima svoju funkciju. Javlja se kad je osobu strah da bi joj netko mogao preoteti nešto što joj je važno, a što bi u tvom slučaju mogla biti pažnja i vrijeme provedeno s prijateljicom. Razumljivo je kako se mogu pojaviti određene nesigurnosti kad se ona druži s drugim prijateljima. Ono što bi ti možda moglo pomoći u nošenju s tim osjećajem je iskren razgovor s prijateljicom o tome koliko ti ona znači kao prijateljica. Ponekad dvije osobe istu situaciju doživljavaju na različite načine i tek nakon zajedničkog razgovora shvate kako druga osoba vidi problem i koje korake mogu poduzeti kako bi oboje bili zadovoljni. Pitam se jesi li već razgovarala s njom o tome i kako je taj razgovor prošao. Također, možda ti može pomoći misao da broj prijatelja koje tvoja prijateljica ima ne znači kako tebe smatra manje svojom prijateljicom. Moguće je da, neovisno o broju prijatelja, ona i dalje vidi tvoje kvalitete koje imaš kao prijateljica i da svejedno imate iskren prijateljski odnos.
Također, navela si kako si nezadovoljna svojim tijelom jer želiš smršaviti, a ne vidiš rezultate. U razdoblju adolescencije uobičajeno je da kod mladih dolazi do veće usmjerenosti na tjelesni izgled. Na tvom tijelu može postojati nešto za što bi htjela da je drugačije, a što onda može dovesti i do nezadovoljstva cjelokupnim izgledom, ponašanjem i osobnošću. To posebno mogu potaknuti nametnuti „ideali“ ljepote koji se promoviraju u medijima. Važno mi je da znaš kako ne postoji idealna ljepota i idealna težina. Svatko je lijep na svoj način, a najveća ljepota osobe dolazi iz njenih osobina. Važno je da učiš prihvaćati i voljeti svoje tijelo upravo takvo kakvo jest jer je posebno po tome što je tvoje. Vjerujem da to nije uvijek lako i zaslužuješ dobiti podršku u nošenju s brigama koje imaš. Nadam se da si u ovom odgovoru pronašla nešto za sebe što ti je pomoglo da se osjećaš bolje.

Voljela bih kad bih nam javila kako ti se čini ovaj odgovor. Ako osjetiš potrebu za razgovorom, uvijek nam se možeš javiti na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati.

Puno toplih pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Hrabri telefon/ Shutterstock.com - Prostock-studio

M.T./ Hrabri telefon

Pogledaje još:

'Imam 3 najbolje prijateljice, a 2 se trenutno ljute na mene (zbog gluposti) i imam osjećaj kao da me mrze' HELP

'Svi su me ostavili. Nitko, ali apsolutno nitko ne želi pričati sa mnom' HELP

'Imam 17 godina i molila bih pomoć, ne znam kome da se obratim bez da itko sazna' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti