Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Imam prijatelje, razmijenimo svaki dan par poruka, vidimo se tu i tamo, ne svaki dan, ali svaki dan ja sam jako usamljena. Doslovno osjećam fizičku bol i jako sam nesretna. Nekad se vidim s prijateljicom ujutro, a navečer se opet osjećam usamljeno i jako tužno. Ne zvuči mi to baš normalno. Nedavno sam bila u vezi i nisam se nikada tako osjećala, prije njega mi se isto dešavalo to. Ako nisam s nekim većinu dana jako se loše osjećam i toliko to mrzim, ne znam što da radim oko toga.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

želim te pohvaliti na snazi i hrabrosti koju si pokazala javljanjem i traženjem pomoći kad ti je ona potrebna. Opisuješ kako imaš prijatelje s kojima se vidiš i razmjenjuješ poruke, ali se i dalje osjećaš usamljeno. Navodiš kako pri usamljenosti osjećaš fizičku bol te opisuješ kako si nesretna i tužna kada si sama. Pitaš se što možeš napraviti kako bi se situacija u kojoj se nalaziš promijenila.

Žao mi je što se osjećaš usamljeno. Usamljenost je ponekad težak osjećaj koji traje i često možemo misliti kako je krivo što se tako osjećamo. Željela bih ti reći kako je usamljenost prirodan osjećaj koji se javlja kada smo sami ili čak i kada smo u društvu. Napisala si kako ti ne zvuči normalno da se osjećaš tužnom kada si usamljena. Kao ljudska bića prirodno je da želimo biti s društvom, komunicirati i družiti se. Bliski odnosi s drugim ljudima nas čine sretnima i ispunjenima. Ipak, svaka osoba je drugačija i ima jedinstvene želje i potrebe. Osjećaj usamljenosti se javlja kod svih ljudi, bez obzira na dob i spol, no ako se javlja prečesto ili ako je snažan toliko da ti je teško uživati u ostalim stvarima u životu, važno je potražiti pomoć i poraditi na njemu. Spomenula si kako imaš prijatelje s kojima se družiš. Ponekad bez obzira na to što smo okruženi ljudima se možemo osjećati usamljeno jer naši odnosi s ljudima oko nas nisu onakvi kakvi bismo željeli da budu. Pitam se jesi li zadovoljna odnosom koji imaš sa svojim prijateljima i kako se osjećaš u njihovom društvu. Zanima me i postoje li razdoblja kad si sama, a osjećaš se zadovoljno i ispunjeno. Voljela bih znati koje su aktivnosti i načini na koje provodiš vrijeme kad si sama i o čemu tada razmišljaš.

Kada se osjećaju usamljeno, druga djeca nam kažu da im pomaže pisanje svojih misli u dnevnik, čitanje knjige, gledanje filmova i serija. Također, voljela bih te potaknuti da razmišljaš o stvarima koje te vesele ili da potražiš neki novi hobi ili aktivnost koja bi ti mogla biti zanimljiva. Možda bi nekim grupnim aktivnostima smanjila osjećaj usamljenosti s obzirom na to da bi bila okružena drugim osobama. Pitam se kako ti se čine ovi prijedlozi. Također, pitam se jesi li s nekim drugim podijelila ove brige i postoji li netko u tvojoj okolini s kim možeš razgovarati o tome kako se osjećaš. Razgovor s osobama od povjerenja može pomoći da se osjećaš manje usamljeno i da dobiješ podršku kakva ti je potrebna.

Usamljenost, iako je prirodan osjećaj, može biti preplavljujuća. Ako imaš potrebu razgovarati o tome kako se osjećaš, možeš se javiti na liniju Hrabrog telefona svakim radnim danom od 9 do 20 sati na broj 116 111 ili na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati.

Puno sreće želi ti,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Moj očuh svaki drugi dan napada mene, moju sestru i mamu' HELP

'I kako me nitko ne želi saslušati željela sam da makar negdje napišem dio svoje priče' HELP

'Problem je u tome što se počinjem stidjeti svoga tijela, isuviše, počinjem ga mrziti' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti