Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Imam 15 godina i zaljubljena sam u frenda iz razreda. U školi smo si baš bili super i osjećala sam da mu je stalo do mene. Ali sad na praznicima se uopće ne čujemo. Htjela sam se dopisivat s njim, ali nije išlo, ignorira me. Znam da je on sada totalno odustao od mene. Samoozljeđujem se jer znam da sam glupa u cijeloj toj priči i osjećam se krivom za sve. Mrzim se jer osjećam da nikome nisam bitna i mislim da bi svima bilo bolje bez mene. Ne mogu prestati s tim. Iz nekog razloga imam potrebu kazniti se. Samo kad se ozljeđujem osjećam olakšanje. Znam da bih trebala reći psihologici, ali bojim se da će ona reći roditeljima.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

ponekada je teško s drugima podijeliti vlastite brige i misli, stoga želim pohvaliti tvoju hrabrost i spremnost za traženjem pomoći.

Žao mi je pročitati da osjećaš mržnju prema sebi i kao da nikome nisi bitna. Vjerujem da je teško nositi se s tim mislima i osjećajima. Voljela bih da znaš kako teškoće s kojima se trenutno nosiš nisu tvoja krivnja i da se s njima ne moraš nositi sama. Postoje načini da se osjećaš bolje i dobiješ podršku koja ti je potrebna. Hrabri telefon je tu za tebe.

Žao mi je čuti kako te prijatelj iz razreda ignorira. Prekidi prijateljskih odnosa mogu biti izrazito stresni. Mnogi mladi govore kako se u tom razdoblju osjećaju tužno, bespomoćno i kao da su izgubili sve, te ostali posve sami. Mladi koji se samoozljeđuju često na taj način traže bijeg od problema, emocionalno olakšanje te kontrolu nad vlastitom boli. Osjećaj smirivanja i oslobađanja od bolnih i intenzivnih emocija je prividan i kratkotrajan te je posebno važno da znaš kako su neke od tehnika samoozljeđivanja, poput rezanja, opasne i mogu dovesti slučajne smrti. Postoje sigurniji načini za nošenje s emocijama koji ti mogu olakšati trenutnu situaciju. U trenutku kada osjetiš želju za samoozljeđivanjem možeš usmjeriti pažnju na neku drugu aktivnost u kojoj se osjećaš ugodno – crtanje, bojanje, slušanje glazbe, vježbanje i slično. Važno je da si daš vremena i vidiš što odgovara tebi, a više savjeta i tehnika koje možeš isprobati možeš pronaći na poveznici.

Drago mi je čuti kako prepoznaješ psihologinju kao odraslu osobu od povjerenja kojoj se važno obratiti u ovoj situaciji. Važno mi je da znaš kako je strah s kojim se trenutno susrećeš uobičajen, no često se situacije čine strašnijima kada ih zamišljamo. Povjeravanjem psihologinji oko ove teme možeš dobiti podršku da se osjećaš zadovoljnije te naučiti alternativne načine koje možeš koristiti umjesto samoozljeđivanja kada osjetiš emocionalnu bol. Osim toga, korisno je da podijeliš svoje brige oko toga koje će informacije reći roditeljima. Primjerice, ako te brine reakcija roditelja, njena uloga je da zajedno osmislite kako će ih o nečemu obavijestiti i pripremiti da primjereno reagiraju i budu ti podrška.

Iz tvog upita čini mi se kako prolaziš kroz teško razdoblje i želim da znaš da za poteškoće s kojima se trenutno nosiš zaslužuješ dobiti pomoć. Voljela bih da nam se javiš i s nama podijeliš svoje brige i pitanja. Možeš nam se obratiti svakim radnim danom, anonimno i besplatno, putem linije za djecu Hrabrog telefona na 116 111, chata ili e-mail-a savjet@hrabritelefon.hr.

Šalje ti pozdrave i želi puno sreće,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Brat me stalno provocira i maltretira, dosta puta i fizički napada, a psihički gotovo stalno' HELP

'Užasno se osjećamo i ja i moja prijateljica jer nismo ništa poduzele' HELP

'Već puno godina to krijem u sebi jer znam da moji to ne bi dobro prihvatili i uvijek sam se bojao reći' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti