Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Pozdrav svima, treba mi vaše mišljenje i prolazi li možda netko kroz iste faze kao ja. Inače, imam problema sa štitnjačom - hipotireoza te se dosta često pronađem u anksioznom stanju. Ovo cijelo ljeto sam provela bez briga uživajući te nisam bila pod stresom niti me hvatala anksioznost. Sada kada se vraćamo u školu osjetim da je opet krenula tjeskoba i anksioznost, a uopće se ne bojim toliko škole. Odlična sam učenica i nekako ne vidim razloga za brigu, jednostavno odjednom postanem zabrinuta i pod stresom. Ima li netko možda takvih problema ili savjet kako se riješiti toga, hvala.Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,
pohvaljujem te za traženje savjeta i podrške u trenucima kada osjećaš da ti je to potrebno. Kao brigu navodiš povećani stres koji je nastupio završetkom ljeta i početkom nove školske godine. Također se pitaš prolaze li druga djeca kroz slična stanja te imaju li kakav savjet.
Za početak, želim da znaš da je prirodno osjećati anksioznost u stresnim situacijama. Međutim, kada ona počinje ometati osobu u svakodnevnom funkcioniranju, ponekad je potrebno poduzeti korake da se ona smanji. Drago mi je da obraćaš pažnju na sebe i primjećuješ promjene koje doživljavaš kada se susrećeš s pojedinim situacijama. Također, drago mi je što otvoreno dijeliš svoje brige tamo gdje ti je ugodno. Vidim da promišljaš i o vanjskim uzrocima povišene tjeskobe te prepoznaješ kako ona obično poraste polaskom u školu. Pitam se jesi li primijetila neke specifične situacije u kojima se tjeskoba javlja. S druge strane, djeluješ mi zbunjeno jer kažeš da nemaš strahova od škole, imaš odlične ocjene i ne razumiješ zbog čega ti škola izaziva stres.

Hrabrom telefonu se često javljaju mladi s poteškoćama kakve opisuješ i želim da znaš da postoje načini da si pomogneš. Kada je riječ o načinima suočavanja s anksioznošću, važno je uzeti u obzir njezin intenzitet, duljinu trajanja i učestalost javljanja. Također, može biti korisno otkriti vanjski uzrok problema kako bi se lakše došlo do alata koji će poslužiti kao zaštita. Sama navodiš školu kao mogući vanjski uzrok vlastite tjeskobe. Postoje razne tehnike opuštanja čiji je cilj umirivanje tjeskobe, poput vježbi disanja, zamišljanja neke ugodne uspomene ili situacije, kao i bavljenje tjelesnom aktivnosti ili preusmjeravanje pažnje na nešto drugo uz pomoć glazbe, pjevanja ili nekog drugačijeg oblika kreativnog izražavanja. Zanima me kako ti se te aktivnosti čine i jesi li probala nešto od toga. Ako imaš osjećaj da je stres koji proživljavaš na trenutke nepodnošljiv i da ne možeš biti sama u tome, želim da znaš da postoje stručne osobe koje ti mogu pomoći, poput školskog psihologa ili psihoterapeuta. Pitam se jesi li o tome razmišljala i kako ti zvuči ideja da sa školskim psihologom podijeliš svoje misli i brige.

Za kraj ti želim reći da je Hrabri telefon mjesto na kojem možeš dobiti razgovor i podršku na više načina. Osim ovog foruma, uvijek nam se možeš obratiti na liniju za djecu Hrabrog telefona na broju 116 111, koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20. Pozivi su besplatni, a sve što kažeš na liniji je povjerljivo i također možeš ostati anonimna ako to želiš. Ako ti je ugodnije pisati, možeš nam se javiti i na chat Hrabrog koji je otvoren radnim danima od 15 do 19 ili pisati na savjet@hrabritelefon.hr. Pohvaljujem te za samosvjesnost i važan korak koji si poduzela za sebe i svoje zdravlje, a to je traženje pomoći. Potičem te da malo promisliš o napisanom i podsjećam te da su za tebe vrata Hrabrog uvijek otvorena.
Puno toplih pozdrava šalje ti,
tvoj Hrabri telefonPogledajte još:

'Kada mi se nešto loše dogodi, umjesto utjehe i podrške, dobijem psovke i uvrede od svoje obitelji' HELP

'Zadnji rođendan sam proveo sam, samo 3 prijatelja su mi čestitala' HELP

'Samoozljeđujem se jer znam da sam glupa u cijeloj toj priči i osjećam se krivom za sve' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti