Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


Oni će svaka dva tjedna odgovarati na vaša pitanja, a ovaj put odlučili smo pomoći tinejdžerima koji imaju problema s roditeljima, braćom, sestrama i općenito lošom obiteljskom situacijom. Evo što su im stručnjaci savjetovali:

PITANJE 1:

'Bok svima ljudi!! Imam 13 godina. Kao sto vidite u naslovu pitanja ja imam problema s roditeljima i privatnosti. Na mobu ne smijem imati onaj "app lock" mislim da znate na što mislim i da svako to od vas ima. Ja stvarno ništa njima ne skrivam i nema potrebe da mi toliko kopaju po stvarima. Prije par dana moja mama je pronašla moj dnevnik i tražila je od mene ključ da pročita a kada joj nisam dala onda mi ga je full iscijepala i bacila u smeće. Mislim nema nekog posebnog razloga da nemaju povjerenje u mene. Stvarno nema..Molim vas pomozite mi na bilo kakav način i recite mi kako da fino popričam s njima?!'

HRABRI TELEFON: U svom upitu opisuješ poteškoće s roditeljima zbog očuvanja privatnosti. Vjerujem da ti teško pada situacija u kojoj osjetiš nepovjerenje i želju za kontrolom od strane roditelja po pitanju privatnih stvari koje nemaš potrebu podijeliti s njima. Posve je prirodno da s 13 godina imaš potrebu za zadržavanjem nekih situacija, misli ili osjećaja samo za sebe te da ti možeš odlučiti s kime ih dijeliš. Svatko od nas bi trebao imati pravo na svoju privatnost. Pitam se jesi li razgovarala s mamom nakon događaja s dnevnikom te kakav odnos inače imate. Možeš li im iskreno izraziti svoje osjećaje i teškoće s kojima se nosiš te pronaći kompromis kako bi bili mirni i sigurni da se u tvom životu ne događa nešto zbog čega bi mogli biti zabrinuti, a kako bi ti s druge strane imala mogućnost zadržati neke svoje misli i osjećaje za sebe.

Osobe u sukobu često ne uspijevaju pronaći pravi način za komunikaciju te takav razgovor brzo prelazi u međusobno optuživanje, svađanje i nerazumijevanje te se na taj način poteškoće samo produbljuju. Takav način komunikacije iscrpljuje obje strane, a poteškoće i dalje postoje. Kako bi nam bilo lakše, u nekim je situacijama dobro reći drugoj osobi da nas njeno ponašanje smeta. Jedan od načina kako to postići su „ja poruke“. Ne znam jesi li već čula za njih pa ću ti ukratko opisati o čemu se radi. „Ja poruke“ odnose se na poseban način razgovora s kojim želimo drugoj osobi reći kakvi su naši osjećaji koje je izazvalo njihovo ponašanje, konkretno koje nas ponašanje smeta te kako bismo željeli da se to ponašanje promijeni. Na primjer, svojim roditeljima možeš reći nešto poput: „Osjećam se tužno i povrijeđeno kada ne poštujete moju privatnost i ne vjerujete mi, i željela bih da mi više vjerujete i da znate da ću vam uvijek reći ako mi se događa nešto što biste trebali znati.“ Na taj im možeš dati do znanja što te smeta i što bi željela za ubuduće, a pri tome ističeš koje su tvoje emocije i potrebe. Mnoga djeca nam kažu da im na početku ovakav način razgovora može djelovati čudno, ali s vremenom postaje lakše izraziti se na takav način te povećava mogućnost da druga strana sasluša i razumije kako se zaista osjećaš.

Voljela bih da promisliš kako ti se čini mogućnost da pokušaš roditeljima pristupiti na ovakav način. Ako budeš imala daljnja pitanja, možeš nam se javiti na anonimnu i besplatnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, ili na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

Puno strpljenja, sreće i pozdrava šalje ti, tvoj Hrabri telefon.PITANJE 2

: 'Sam naziv kaže RODITELJI,naprosto oni kao da žive u 15. stoljeću,imam 15 godina,imam osjećaj kao da me mrze oboje, mama kao dame podsmijava u svakom trenutku,kad ja želim jedan dan biti lijepo obučena, malo maskare stavim ona odmah :balavice,kako si retardirana vidi je kao drolja, govori mi da sam debela, nesposobna i gleda me kao da smrdim uvijek..nekad ona zna bit dobra prema meni, al brzo izlapi,da reći će te porazgovaraj s njom, al kad ja pokušam, ona: aj nemoj mi te školske jeb*** fore provoditi i ne da mi da kažem... koliko me puta znala udarati od svoje živčanosti....Tata je prije uvijek bio na mojoj strani, no sada je i on počeo, govori da sam zajedno s mamom kurva, da sam šuga itd itd ..pokušavala sam se ubiti i ništa... da razbijem glavu rekli bi da sam izmislila to...što druge cure smiju ja ne smijem..najgore od toga je sto se stalno svađaju naime oni su par za primjer ali ne znam kako kažu da ljude uhvati kriza srednjih godina kao tatu pa tata stalno govori da će otići, da više neće trpjet mamin kurvarluk itd..izmišlja...cijelu noć sam bila kod vrata i plakala da ne ode, a tu noć kad je otišao mama je htjela popiti tablete.. onda se vratio jer sam ga zvala, no i dalje govori ..npr : samo čekam da dođe bratov rođendan pa će te viditi, žalit ćete ovo ono ..prijeti da će otići..znam ovo je dugačko, al morala sam...i najgore sto sam preemotivna i ne znam kako ću pretrpjeti ako se rastanu jer sam navikla da su zajedno ..zao mi je malog brata najviše :( RECITE BILO STA POMOZITE..'

HRABRI TELEFON: Iz tvoje poruke dobila sam dojam da si jedna snažna i zrela djevojka koja prolazi kroz teške situacije te tražiš način kako bi se situacija promijenila na bolje. Vjerujem da ti nije bilo lako te da se istovremeno osjećaš i tužno i ljuto, iscrpljeno, i bespomoćno. Opisala si mnogo događaja u svojoj obitelji te su me ponašanja tvojih roditelja zabrinula i rastužila. Spomenula si kako unatoč brojnim pokušajima ne uspijevaš pronaći pravi način za komunikaciju sa svojim roditeljima te već duže vremena doživljavaš razne oblike neprihvatljivih i zlostavljajućih ponašanja. Isto tako, brineš se kako takva situacija utječe na tvog mlađeg brata te kažeš i da si zbog situacija koje se događaju kod kuće sebi pokušala nauditi. Želim ti reći da nisi zaslužila da se tvoji roditelji odnose prema tebi na taj način te da mi je žao što ti se to događa.

Smatram kako tvoje javljanje predstavlja jedan veliki i hrabri korak prema tome da potražiš pomoć i podršku za sebe kako bi se spomenuta ponašanja zaustavila. Zaslužuješ odrastati u sigurnoj i zaštićenoj okolini te ne doživljavati ovakva ponašanja. U ovakvim situacijama nitko ne bi smio biti sam te bih voljela da promisliš postoji li neka odrasla osoba u tvojoj okolini kojoj bi se mogla obratiti za pomoć. To može biti netko iz tvoje obitelji, nastavnik, psiholog ili pedagog. Bilo koja odrasla osoba u koju bi mogla imati povjerenja te koja bi ti mogla pružiti zaštitu i sigurnost u daljnjim koracima rješavanja teškoća koje si mi navela. Također, Centar za socijalnu skrb je mjesto koje bi trebalo pružiti zaštitu djeci i mladima koji proživljavaju ovakve situacije.

Voljela bih ti dati više informacija o tome kome bi se mogla obratiti kako bi ti mogli više pomoći.

Možeš nam se javiti na našu besplatnu i anonimnu liniju za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat svakim radnim danom između 17 i 20 sati.

Hvala ti još jednom na hrabrosti i iskrenosti te se nadam da ćeš nam se uskoro javiti! Želim ti puno sreće i šaljem veliki pozdrav! Tvoj Hrabri telefonPITANJE 3: 'Mislim da će se moji uskoro rastati... muško sam, imam 18 godina. Za tjedan dana postajem maturant. Pretpostavljam da je za većinu normalnih učenika to sretno razdoblje, jer se nakon cijelog ljeta ponovo susreću sa svojim prijateljima ali ne i za mene... Moji roditelji, već jedan bome duži period se svađaju, ne trpe se...
Tata je inače dosta teška osoba, misli da je najpametniji, pomalo je sebična u nekom smislu te non-stop nabada mami na nos što je ne zaposlena, kao da je to njen problem. Sve je to kulminiralo danas kada su se ponovo posvađali na doručku oko gluposti. Tata je izjavio (u glasnom, ljutitom tonu) da bi bilo bolje da se rastanu. Ja nisam mogao više slušati tu njihovu svađu pa sam se povukao u sobu...
Kasnije, njih dvoje nisu ništa pričali cijeli dan. Tata je otišao raditi a mama i ja smo ostali sami kući. Kasnije mi je mama rekla da razmišlja o rastavi, da razmišlja da ode kod tete (njene sestre u Njemačku), pitala me također bih li ja radio ostao s njom ili s tatom... Ostalo sam iskreno šokiran.  U jednu ruku, bilo bi bolje da se rastanu nego da se svađaju 24/7 a u drugu, želim da ostanemo svi zajedno. Ovo mi je sve poprilično teško palo. Prije mjesec dana, stariji mi je brat otišao u Njemačku, kao što sam rekao, na jesen počinje škola i maturant sam, još imam nekih problema sa strane...
Zanimaju me vaša iskustva s rastavom. Bilo kakav savjet bi dobro došao. Iskreno, volio bih otići kod psihologa ili nekoga na razgovor, glava mi puca...'

HRABRI TELEFON: Iz onoga što si napisao vidim da te situacija maminog i tatinog razvoda iznenadila te da se, iako vidiš i dobre i loše strane toga, trenutno osjećaš zbunjeno, tužno i preopterećeno. Voljela bih ti reći da je svaki razvod težak za sve članove obitelji, bio on očekivan ili ne. Sasvim je uobičajeno da se i mlađa i starija djeca tada osjećaju tužno, ljuto ili razočarano, a adolescenti u tim situacijama znaju pokazati smanjen interes za aktivnosti koje su ih do tada zanimale, povući se od vršnjaka te reagirati impulzivnije nego prije. Neki adolescenti nam kažu da se često pitaju jesu li mogli učiniti nešto da do razvoda roditelja ne dođe. Ako se i ti to znaš pitati, važno mi je da znaš da je odnos između tvojih roditelja isključivo njihova odgovornost te da ti nikako nisi kriv za to što je do razvoda došlo.

Rekao si da bi volio otići na razgovor kod psihologa. Psiholog u ovakvoj situaciji može biti od velike pomoći jer ti može ponuditi mjesto na kojem možeš izraziti svoje osjećaje te zajednički možete doći do toga da ti bude bolje. Jedna od mogućnosti je da se obratiš psihologu u školi, a ako živiš u Zagrebu, jedna od mogućnosti je i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba.

Također možeš nazvati i Hrabri telefon na besplatan i anoniman broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili se javiti na chat svakim radnim danom između 17 i 20 sati. Tamo možemo razgovarati više o tome kako se osjećaš i kome bi se mogao obratiti.

Ja sam iz tvog upita dobila dojam da si jedan zreo mladić koji je spreman zauzeti se za sebe i potražiti pomoć u situacijama koje ga brinu. Želim ti da ustraješ u tome! Tvoj Hrabri telefon

tinejdžeri problemi odgovori hrabri telefon

Još vijesti