Slika nije pronađena

Velika nova studija otkrila je zabrinjavajuće podatke, koji možda zvuče očekivano, ali ranije nisu imali znanstveno pokriće.

Djeca prerano odrastaju, a sextanje u ranoj dobi povezano je s riskantnim ponašanjem u kasnijim fazama života, kao i s mentalnim zdravljem. Ovo dakako nije kritika onih koji često mijenjaju svoje seksualne partnere u mladim danima, ali poveznica ne staje samo na tome. Označena populacija rjeđe koristi kontracepciju, a češće alkohol i razne droge te cigarete. Posljedično, depresija i anksioznost pojavljuju se u iznadprosječnom postotku, piše Idesh.net.

Sama studija provedena je na više od 40 000 ispitanika između 12 i 17 godina, a radilo ju je sveučilište u kanadskom Calgaryju. Sljedeći je korak više i detaljnije saznati u smjeru zašto su ove stvari zaista povezane i zašto je utjecaj osjetno veći u ranijim nego u kasnijim tinejdžerskim godinama, iako se doima logičnim zaključiti kako je povodljivost veća kod mlađih ljudi. Ranija ispitivanja pokazala su da svaki četvrti mladi tinejdžer sexta unatoč tome što osjećaju svojevrsnu moralnu krivnju i zabrinutost zbog svojih postupaka, kako kaže Idesh.net. Želja sa seksualnim istraživanjem je prejaka, a ako je tako u liberalnoj Kanadi gdje seks nije nikakva tabu tema, možete samo zamisliti kako je na ovom podneblju.

via GIPHY


Kao jedino zdravo okruženje i način da se nešto pokuša poboljšati nameće se seksualna edukacija i otvoren razgovor s djecom oko svega pa i njihove nadolazeće seksualnosti. Manje osuđivanja, a više informacija ključno je u ovoj dobi, a roditelji bi morali i osvijestiti što se sve događa online te kako se postaviti. Internet tinejdžerima nije neprijatelj već izuzetno koristan alat i izlaz u svijet, no već doza etičnosti, sigurnosti i poštovanja je nužna.

Foto: Profimedia/ Twitter/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Cure posebno padaju na visoke dečke - znanost ima odgovor zašto je visina toliko bitna

Koliko često guglate simptome kada se ne osjećate dobro? Stručnjaci otkrivaju koliko je to pametno

Najbolja stvar koju možeš pojesti za doručak je sladoled – postoji dobar razlog zašto

Istraživanje tinejdžeri problemi odrasli sextanje

Još vijesti