Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.


Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Pala sam u depresiju prije par mjeseci. Popustila sam u školi i izgubila puno frendova zbog sebe. Toliko se želim ubiti jer nemam smisla više živjeti. Plačem non stop i udarim šakom o zid i onda moram to skrivati. Rekla sam mami da mi nije dobro i da trebam pomoć, ali mi ona kaže da lažem i izmišljam. Toliko sam se puta htjela ubiti, ali bi se radije rezala da mi bude lakše. Imam 14 i borim se s ovim duže vrijeme.


Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

za početak bih ti voljela reći kako mi je drago što si nam pisala. Mislim da je to hrabro i nadam se da ćeš u idućim redovima pronaći podršku koju zaslužuješ i smjernice koje će ti biti korisne. Pišeš kako se zadnjih nekoliko mjeseci osjećaš depresivno, popustila si u školi, udaljila se od prijatelja i vjeruješ kako nema smisla živjeti. Kažeš da si se povjerila mami, no ona te optužila da lažeš i izmišljaš. Žao mi je što si u pokušaju traženja pomoći i podrške naišla na nerazumijevanje, ne mogu ni zamisliti kako si se tad osjećala. Rastužuje me pročitati da ti je toliko teško da razmišljaš o tome da si oduzmeš život. Važno mi je reći kako oduzimanje vlastitog života nikada ne može biti rješenje i da smo mi ovdje za tebe da te podržimo  u pronalaženju drugih načina za nošenje s tugom i bespomoćnosti koju osjećaš. Ako sam te dobro razumjela, u teškim trenucima olakšanje pronalaziš u samoozljeđivanju. Vjerujem da ti to u tom trenutku možda pomaže, ali mi je bitno naglasiti kako je taj osjećaj olakšanja samo kratkoročan i bitno je naći neke druge načine nošenja sa situacijom koji neće biti štetni i opasni. Važno mi je reći ti da zaslužuješ dobiti pomoć od nekoga tko će te razumjeti i ne moraš se nositi sama s neugodnim emocijama i mislima koje ti se javljaju. U međuvremenu, kada osjetiš poriv za samoozljeđivanjem možeš krenuti raditi neku drugu aktivnost kako bi si skrenula misli i rasteretila se teških emocija. To može biti crtanje, bojanje, slušanje glazbe, trčanje, topla kupka ili gledanje omiljene serije. Zanima me kako ti se to čini i možeš li zamisliti da to radiš kada osjetiš potrebu ozlijediti se. Voljela bih se osvrnuti i na maminu reakciju kada si joj rekla da se osjećaš loše i ohrabriti te u nastojanju da dobiješ pomoć. Vjerujem kako je trebalo puno hrabrosti da kažeš mami kako se osjećaš i da si bila razočarana i povrijeđena kada ti je rekla da lažeš. Žao mi je čuti da si doživjela takvu reakciju. Pitam se kakav odnos inače imate i misliš li da bi se mogla povjeriti mami kako si se osjećala nakon vašeg razgovora i reći joj da ti je potrebna podrška i pomoć kroz ovo što prolaziš. Osim roditelja, drugi mladi koji se nose s teškim situacijama pomoć pronalaze u razgovorima sa stručnjacima mentalnog zdravlja, poput psihologa ili psihijatra koji imaju važnu ulogu u slučajevima gdje osjećaji tuge i bespomoćnosti duže vrijeme prevladavaju u životu mlade osobe. Bitno mi je da budeš sigurna i dobiješ potporu pa me zanima kako ti se čini ideja posjete psihologu ili psihijatru. Osim onih koji rade u bolnicama ili klinikama, postoje i školski psiholozi kojima se djeca i mladi javljaju s različitim problemima pa me zanima postoji li i u tvojoj školi psiholog kojemu bi se mogla povjeriti u vezi toga što te muči.

Voljela bih da znaš da smo tu za tebe i da nam možeš pisati ako budeš imala dojam da se ne možeš sama nositi sa svojim osjećajima. Hrabri telefon možeš nazvati na besplatnu i anonimnu liniju za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, a ako ti je draže tipkati možeš se  javiti na chat Hrabrog telefona svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno toplih pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefon


Foto: Hrabri telefon/ Giphy/Shutterstock.com - Stock-Asso

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Drugi dio mene joj ne želi reći jer je definitivno 'homophobic' i bojim se da me neće prihvatiti' HELP

'U početku mi je bio okej jer je bio normalan, a sad je postao čudan. Što vi mislite?' HELP

'Govore mi da sam sramota, da ih je stid mene, zaključavaju me u sobu...ne mogu više živjeti ovako' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti