Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete. 


PITANJE: Pozdrav, ja nikad nisam imala nešto prijatelja ni u osnovnoj. Kada sam krenula u srednju bilo je sve ok ali nakon par mjeseci bi mi neki momak iz razreda rekao ružna si, debela i odvratna. Naravno ja sam ignorirala ali je to postajalo gore s godinama. Sada se često nađem u toj situaciji. U razredu nas ima 26 od toga 5 dječaka. Oni su stvarno nepodnošljivi prema meni,pogotovo njih dvojica. Nekada mi govore medvjedu odvratni i sl,najgore je što uopće nitko ne reagira. Djevojke iz razreda kao da se i same trude da mi na neki drugi način nabiju komplekse. A kao sto sam rekla nemam pravih prijateljica. Najgore mi je sto kada prođem s par njih i sretnemo tipa dječake iz razreda oni se druze, pričaju i sale a mene ismijavaju ili kuliraju i to pred ostalim ljudima iz škole sto je stvarno ponižavajuće. Ja sam osoba koja umije da odgovori,ali kada se sastavi njih sedam ja nemam šanse. Naravno već sam prijavila razrednoj i onda je prestalo neko vrijeme ali se opet pojavilo. Ja sam nekada bila osoba sa samopouzdanjem ali sada je dosta splasnulo. Kao da me svi doživljavaju kao ružnu i glupu osobu za sprdnju u mom razredu,a ima ih puno gorih. Najgore je sto živimo u tako malom gradu da ja ne mogu se upisati se na nešto,upoznati druge ljude i slično, a vijesti oko mene se brzo sire. Sada krećem u četvrti razred i odlučila sam da vise to neću dopustiti makar izbola nekog. Čak razmišljam i da napravim hate stranicu na koju ću da iznesem sve istine o tim ljudima. Molim vas da mi date neki savjet kako da izdržim sve ovo
Draga djevojko, drago mi je što si nam opisala teškoće na koje nailaziš u odnosima s vršnjacima u srednjoj školi. Iz tvog upita sam stekla dojam da si hrabra i odlučna djevojka. Opisala si što si već pokušala, odnosno rekla si da si ih pokušala ignorirati, kao i razgovarati s razrednicom. To je zrelo od tebe i žao mi je što nije dugoročno zaustavilo njihovo ponašanje. Ponašanje tvojih vršnjaka prema tebi se naziva bullying, odnosno vršnjačko nasilje. Važno mi je da znaš da ti nisi ni na koji način kriva za to kako se oni ponašaju prema tebi. Brine me kako to sve utječe na tebe. Rekla si da ti je samopouzdanje nisko, kao i da razmišljaš o nekim načinima na koje bi im se mogla osvetiti.


HRABRI TELEFON:

Pitam se jesi li razgovarala s roditeljima ili nekom drugom bliskom odraslom osobom o tome. S ovim se ne trebaš nositi sama i potrebna ti je pomoć odrasle osobe koja će te zaštititi i poduzeti korake da se nasilje zaustavi. To mogu biti roditelji, članovi obitelji, ili se ponovno obratiti nastavnici ili stručnim suradnicima u školi. Potičem te da to napraviš kako bi dobila potrebnu pomoć.


Bilo bi mi drago da nam se javiš na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, radnim danima od 9 do 20 sati. Možeš nam se javiti i putem chata na link
http://www.hrabritelefon.hr/chat, radnim danima od 17 do 20 sati. Voljela bih kad bismo pokušali smisliti neke načine kako reagirati na zadirkivanja i uvredljiva ponašanja tvojih vršnjaka dok se ne poduzmu mjere da ih se zaustavi u tome.

Puno pozdrava ti šalje,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Unsplash

I.I./Hrabri telefon

Pročitajte još:

Kad se čini kao da nema izlaza: 'Razmišljala sam o samoubojstvu već bezbroj puta'

Godinu dana nakon prekida bivši dečko me i dalje uznemirava - što da radim?

Problemi kod kuće: 'Samo kuham i čistim za tatu i brata, osjećam kao da im služim kao čistačica'

Pomoć Dečki razred hrabri telefon

Još vijesti