Nezadovoljna svojim tijelom

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Hej. Ovo što ću sada napisati nekome će zvučati bezazleno. Problem je u tome što se počinjem stidjeti svoga tijela, isuviše, počinjem ga mrziti. Sve više i više želim da se moji atributi ne vide. Nisam niti debela niti mršava, taman sam. Bojim se tuđih pogleda, bojim se svega, najviše izlaganja. Počinjem mrziti sebe što postojim. Znam da će mnogi pomisliti, ma daj što pričaš, ali zaista ne znam što da radim. Možda ni vi nećete imati konkretan savjet, ali zaista više ne znam.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

hvala ti što si podijelila s nama svoje misli i osjećaje i time pokazala koliko si hrabra. Svaki tvoj osjećaj i doživljaj s kojima se nosiš su vrijedni i važni.

Napisala si nam kako si počela osjećati sram radi svoga tijela i bojiš se tuđih pogleda i izlaganja pred drugima. Također, kažeš kako više ne voliš svoje tijelo i ne želiš da su tvoji atributi vidljivi. Podijelila si s nama i kako počinješ mrziti sebe što postojiš. Čini mi se kako ti je teško doživljavati takve emocije i žao mi je radi toga. Također se pitaš što ti je činiti kako bi promijenila situaciju u kojoj se nalaziš.

U razdoblju puberteta ljudi prolaze kroz puno promjena. Jedan dio odnosi se na psihičko sazrijevanje, to jest otkrivanje samih sebe i izgradnju vlastitog identiteta. Primjerice, mladi često istražuju različite stilove, društva i hobije kako bi vidjeli u čemu se mogu najbolje pronaći. Drugi dio odrastanja leži u tjelesnim promjenama kroz koje se prolazi u razdoblju adolescencije. Djevojkama rastu grudi, zaobljuju se bokovi, dobivaju mjesečnicu i ostalo. Neke djevojke lako prođu kroz navedene promjene i ne stvaraju im neugodne osjećaje, dok neke tjelesno sazrijevanje može učiniti tjeskobnima, nezadovoljnima i izazvati osjećaj srama. Iako svi prolaze kroz sličan period odrastanja, uobičajeno je da svatko ima različito iskustvo takvih promjena. Napisala si kako te sram svog tijela i ne želiš da tvoji atributi budu vidljivi. Žao mi je što ti tvoje tijelo izaziva takve osjećaje i želim da znaš da se zaslužuješ osjećati ugodno i slobodno u svojem tijelu. Pitam se jesi li podijelila s nekim kako se osjećaš, a ako nisi, pada li ti na pamet neka osoba s kojom se osjećaš dovoljno sigurno, ugodno i otvoreno podijeliti kroz što prolaziš. Danas se često stavlja fokus na tjelesni izgled, a to je samo jedan mali dio osobe. Ljude čine njihove vrline, interesi, hobiji, iskustva koja su proživjeli i slično. Pitam se možeš li nabrojati nekoliko svojih osobina i karakteristika koje ti se sviđaju kod tebe. Voljela bih da napraviš popis svojih vrlina i karakteristika koje ti se sviđaju te da mu se vratiš i pročitaš ga kada osjetiš potrebu da se osjećaš zadovoljnije. Također, voljela bih da pokušaš taj popis s vremenom produljivati. Pitam se kako ti se čini taj prijedlog.

Čitajući tvoj upit, stekla sam dojam kako si iskrena i hrabra. Zabrinulo me što si napisala da počinješ mrziti sebe što postojiš i pitam se javljaju li ti se misli da bi si htjela nešto nažao napraviti. Vjerujem da nije lako živjeti s osjećajima koje si opisala, no važno mi je da znaš kako postoje načini da se osjećaš zadovoljnije i ispunjenije, a da nisu opasni po tvoj život.

Voljela bih da znaš da kroz ovo ne moraš prolaziti sama i važno mi je da dobiješ podršku i pomoć koju zaslužuješ. Ako poželiš razgovarati s nekime o tome kako se osjećaš i kroz što prolaziš, možeš nazvati liniju Hrabrog telefona za djecu svakim radnim danom od 9 do 20 sati na broj 116 111, pisati nam na chat svakim radnim danom od 15 do 20 sati ili poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr.

Nisi sama, uz tebe je,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'U posljednje vrijeme me svi počinju izbjegavati, sve prijatelje koje sam imala, svi su samo otišli' HELP

'Imam 17 godina i prije sam se često rezala te sam sada opet počela' HELP

'Prije 7 dana sam izgubila dečka, poginuo je u saobraćajnoj nesreći.' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help