Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Pozdrav svima! Prije 7 dana sam izgubila dečka, poginuo je u saobraćajnoj nesreći. To je moja prva iskrena prava ljubav i baš ona osoba za koju se kaže da se pamti čitavog života, moja srodna duša. Ja ne znam da se nositi s tugom i da prihvatim da ga više nema. Svake minute očekujem njegovu poruku, poziv, pojavu... Nikad prije nisam izgubila nekog bliskog, ovo mi je prvi put. Činjenica da sam se s njim noć prije smrti posvađala i da nam je to bio zadnji razgovor ne olakšava situaciju.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

želim ti zahvaliti što si s nama podijelila svoje misli i brige te težak događaj koji ti se dogodio. Vjerujem kako je za trebalo snage i hrabrosti. Također, voljela bih podijeliti tugu koju sam osjetila zbog toga što se dogodilo tvom dečku. Žao mi je zbog gubitka koji si doživjela te vjerujem kako se u tebi sada nalaze različiti pomiješani osjećaji.

Iz tvog upita vidim da si zbunjena tugom koju osjećaš te da trenutno teško prihvaćaš da se to stvarno dogodilo. Želim ti reći daje to kako se osjećaš prirodna reakcija na događaj koji si doživjela te da su gubici uvijek teški. Zbog toga je potrebno vrijeme da ih prebolimo. Nitko nije pripremljen za takve događaje te vjerujem kako ti je posebno teško zbog toga što si u njemu vidjela svoju srodnu dušu. Također, svatko na gubitak reagira na svoj način. To često, osim tuge, uključuje emocije poput straha, ljutnje, usamljenosti, krivnje te stanja poput nevjerice, šoka, plakanja, umora i slabosti. Nekada umjesto tuge osobe mogu osjećati prazninu u sebi. Naime, tijelo i um su ponekad preplavljeni osjećajima i mislima te daju znak da im je potreban „odmor“. Zbog toga je važno dozvoliti si razmišljanje o drugim stvarima kada se osjećaš preplavljeno. Pitam se odnose li se neke od ovih osjećaja i stanja i na tebe. Također, opisala si i kako ste imali nesuglasice večer prije nesreće. Žao mi je to čuti te vjerujem kako možeš osjećati bol zbog toga. Ponekad ljudi u situaciji gubitka osjećaju krivnju zbog nečega što su rekli ili učinili prije nesretnog događaja. Također, mogu pomisliti kako su ti događaji povezani i da su možda mogli utjecati ili spriječiti nesreću da su postupili drugačije. Važno mi je da znaš kako, neovisno o tome što si rekla večer prije, nisi kriva za to što mu se dogodilo.

U redu je da se osjećaš tako te da reagiraš onako kako ti u ovom trenu spontano dođe. Naime, nakon gubitka slijedi proces koji nazivamo tugovanjem. Tugovanje zahtijeva vrijeme te bih voljela da budeš strpljiva sa sobom. Kada imaš osjećaj da te misli i osjećaji preplavljuju, očekivano je da ćeš tražiti aktivnosti kojima se možeš zaokupiti. Znaj da nemaš dužnost stalno razmišljati o njemu te da time nisi izdala vaš odnos. Također, u tim situacijama ti može pomoći razgovor s bliskom osobom ili zapisivanje sjećanja i misli koje imaš. Pitam se jesi li razgovarala s nekim o ovome te kako ti se čini ideja da s nekime podijeliš svoje misli. Naime, ne bih voljela da si sama u ovoj situaciji.

Ako imaš želju pričati o svojim mislima i osjećajima, liniju Hrabrog telefona za djecu možeš nazvati svakim radnim danom od 9 do 20 sati na broj 116 111. Ako ti je draže pisati, možeš se javiti na chat Hrabrog telefona koji radi svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na savjet@hrabritelefon.hr

Tu smo za tebe,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Unazad godinu dana sam postao jako anksiozan i depresivan zbog škole, nemam volje ni za čim' HELP

'Moji roditelji ne mogu prihvatiti da sam ja ateist' HELP

'Moji roditelji stalno kukaju o tome koliko novca trebaju trošiti na mene i sve oko mene' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti